Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 70 dag wiśni
- cukier puder
- paseczki skórki cytrynowej
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj starannie z łyżeczką cukru. Dodaj szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
- Do mieski przesiej resztę mąki. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, a następnie masę źółtkową. Wyrabiaj ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.
- Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Dodaj do ciasta i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 cm. Wyłóź na natłuszczoną i oprószoną mąką płaską formę lub blachę. Wiśnie umuj, osusz i wydryluj. Rozłóź na powierzchni ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy z wiśniami posyp cukrem pudrem i udekoruj paseczkami skórki cytrynowej. Możesz także obłożyć listkami melisy.