Z jagód możesz przygotować pożywne danie obiadowe: naleśniki, pancakes lub pierogi, pyszne przetwory: dżemy i konfitury, a także kuszące desery: ciasto, galaretkę, sernik czy tartę.
Najlepszy sezon na zbieranie jagód to czerwiec i lipiec - zazwyczaj te ciemnofioletowe owoce pojawiają się w lasach już w połowie czerwca. Warto jeść jagody nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Mają dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy, a niektóre wyniki badań sugerują, że ich jedzenie wzmacnia wzrok. Zawdzięczamy im więc nie tylko fioletowy uśmiech po spożyciu!
Przepis na ciasto z jagodami
Składniki:
- 300 g jagód,
- 50 ml oleju,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- 50 g szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niej olej.
- Następnie wlej mleko i wsyp przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jagodami.
- Piecz ciasto z jagodami w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu i ostudzeniu oprósz ciasto z jagodami cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Przepis na muffiny z jagodami
Składniki:
- 300 g jagód,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i osusz.
- Do miski dodaj roztopione masło, mleko, jajka, cukier i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Połącz składniki z obu misek i dodaj jagody.
- Nałóż porcje ciasta do papilotek (powinno wyjść około 12 muffinów).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Podawaj muffiny z jagodami ozdobione listkami mięty.
fot. Adobe Stock
Przepis na pierogi z jagodami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml gorącej wody,
- 300 g jagód,
- 80 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z ciepłą wodą i solą i dokładnie wyrób. Powinno ci to zająć około 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienki płat.
- Jagody wymieszaj z cukrem i posyp jedną łyżką mąki.
- Wykrój kółka i napełniaj je farszem za pomocą łyżki dokładnie ściskając brzegi ciasta.
- Pierogi z jagodami gotuj we wrzątku przez około minutę od wypłynięcia.
- Serwuj z kwaśną śmietaną lub cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Przepisy na dania z jagodami: