Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 15 dag masła
- jajko
- 5 dag drożdży
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 5–6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- skórka starta z cytryny
- sól
Nadzienie na placek drożdżowy:
- 20 dag mielonego twarogu
- 20 dag brązowego cukru
- 2 jajka
- 30 dag orzechów (np. włoskich, laskowych, piniowych)
- 10 dag rodzynek
- cynamon
Oraz:
- żółtko do posmarowania
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, obłóż pokrojonym masłem, posiekaj na małe grudki. Dodaj jajko i ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami i cukrem. Wsyp cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Orzechy posiekaj, wymieszaj z brązowym cukrem, cynamonem i rodzynkami. Dodaj jajka utarte z twarożkiem.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na prostokąt o grubości 1–2 cm. Posmaruj nadzieniem orzechowym, pozostawiając z każdej strony wolny margines o szerokości ok. 2–3 cm. Placek zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokrój plastry o grubości 3–4 cm, posmaruj żółtkiem. Płaską formę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką. W formie ułóż płasko plastry ciasta (przekrojem do góry) jeden obok drugiego. Piecz na rumiano 40 min (180 st.).