śliwki węgierki fot. Adobe Stock

Jakie zrobić przetwory ze śliwek? Przepisy na nalewkę lub powidła.

Śliwki są doskonałe zarówno duszone lub prażone w formie musu czy powideł. Wybierz dojrzałe owoce do przetworów ze śliwek.
Weronika Kwaśniak / 06.09.2019 09:50
śliwki węgierki fot. Adobe Stock

Śliwki to uniwersalne owoce, które nadają się zarówno do jedzenia na surowo jak i przygotowania różnych przetworów. Możliwości jest wiele, dlatego sprawdź, w jaki sposób zachować smak lata na zimę.

Spis treści

  1. Śliwki w occie
  2. Chutney do mięsa
  3. Powidła śliwkowe
  4. Nutella ze śliwek
  5. Kompot
  6. Nalewka owocowa

Śliwki w occie

Składniki:

  • 15-20 śliwek węgierek,
  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki wody,
  • parę goździków,
  • pokruszona gwiazdka anyżu.

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Odłóż na ręcznik papierowy do przeschnięcia.
  2. Przygotuj w garnku zalewę z wody, octu i cukru.
  3. Zagotuj i dodaj goździki i anyż. Śliwki przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą tak, aby pokryła wierzch śliwek.
  4. Zakręć i ułóż na blacie do góry dnem.
  5. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Śliwki marynowane w occie
fot. Adobe Stock

Chutney do mięsa

Składniki:

  • 15 śliwek węgierek,
  • 10 moreli,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • sos sojowy,
  • ocet balsamiczny,
  • ¼ szklanki cukru,
  • szczypta chili,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Śliwki i morele dokładnie umyj i wypestkuj.
  2. Przełóż na ręcznik papierowy i pozwól, aby dokładnie wyschły.
  3. Pomidorki obierz z szypułek i umyj.
  4. Wszystkie owoce przełóż do głębokiego garnka lub rondelka.
  5. Duś na wolnym ogniu, a następnie dodaj cukier, sól i pieprz. Gdy tylko skarmelizują się, dopraw sosem sojowym i octem balsamicznym.
  6. Pozostaw na ogniu przez około godzinę do odparowania jak największej ilości wody.
  7. Nie zapomnij o mieszaniu drewnianą łyżką, aby uniknąć przypalenia na dnie. Przełóż do słoiczka lub pojemnika.

Chutney śliwkowy
fot. Adobe Stock

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru białego,
  • 2 laski cynamonu,
  • szklanka wody.

Przygotowanie

  1. Śliwki węgierki dokładnie umyj i wypestkuj. Przełóż do garnka i zasyp cukrem.
  2. Przesmaż na wolnym ogniu tak, aby odparować jak najwięcej wody.
  3. Duś przez około 3 godziny co jakiś czas mieszając za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Wsyp cynamon i wlewaj trochę wody przy każdym zamieszaniu.
  5. Po wystudzeniu odłóż do lodówki. Następnego dnia duś jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu dla uzyskania najlepszego efektu.
  6. Przełóż do wyparzonych słoików.
  7. Ułóż na blacie dnem do góry. Jeżeli powidła są zimne, zawekuj słoiki w gorącej wodzie przez 15 minut.

Powidła ze śliwek węgierek
fot. Adobe Stock

Nutella ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 10 daktyli,
  • 10 łyżek kakao,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • pół szklanki cukru,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie

  1. Śliwki wybierz soczyste i dojrzałe, aby dodać jak najmniej cukru.
  2. Obierz ze skórki i wypestkuj. Przełóż do garnka i duś razem z daktylami. Dopraw cukrem i cynamonem.
  3. Gotuj przez godzinę i mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić dna.
  4. Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki i wsyp kakao.
  5. Na koniec wlej olej kokosowy. Wszystko gotuj dodatkowe 15 minut.
  6. Jeżeli chcesz uzyskać gładką konsystencję, zmiksuj całość za pomocą blendera.
  7. Przełóż do słoików i zawekuj. Ułóż do góry dnem.

Nutella ze śliwek
fot. Adobe Stock

Kompot

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 2 jabłka,
  • szklanka cukru,
  • laska cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj i wypestkuj śliwki. Do kompotu wybierz słodkie jabłka typu Kortland lub Jonagold.
  2. Owoce przełóż do garnka i zalej wodą.
  3. Dopraw cukrem, cynamonem i kardamonem. Gotuj przez 30 minut.
  4. Po tym czasie zlej przez sitko do dzbanka lub słoika i zawekuj przez 15 minut w gorącej wodzie.
  5. Ułóż na blacie do góry dnem.

Nalewka owocowa ze śliwek
fot. Adobe Stock

Nalewka owocowa

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 2 kg cukru,
  • 2 l wódki.

Przygotowanie

  1. Śliwki najlepiej wypestkuj i dokładnie wyszoruj. Zalej wódką.
  2. Możesz dodać do smaku laskę cynamonu i kilka ziaren kardamonu.
  3. Odstaw na 6-8 tygodni w zaciemnione i chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie zlej płyn do słoika. Owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień.
  5. Po tym czasie zlej sok i przeciśnij przez sitko, aby uzyskać najwięcej smaku.
  6. Połącz dwa płyny, wlej do wyparzonych butelek i zakręć. Odstaw na 2-3 miesiące.

Zobacz też inne przepisy ze śliwkami:
Przepis na knedle ze śliwkami Drożdżowe bułki z owocami

Śliwki marynowane - przepis składniki i przygotowanie
Śliwki marynowane - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko pyszne powidła są jesiennym hitem - polecamy też śliwki marynowane!
Nutella ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Nutella ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowe przetwory: polecamy nutellę ze śliwkami!
Jak zrobić śliwkowe powidła? W wersji klasycznej bez dodatków.
Jak zrobić śliwkowe powidła? W wersji klasycznej bez dodatków.
Najlepsze owocowe smarowidło na kanapki lub do przełożenia tortu biszkoptowego. Każda z nas je uwielbia!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)