co zrobić ze śliwek fot. Adobe Stock

Co zrobić ze śliwek? Przepisy na przetwory, desery i dania obiadowe ze śliwek

Co można zrobić ze śliwek? Popularnością cieszą się np. śliwki w occie, powidła śliwkowe, nutella ze śliwek, a także ciasto ze śliwkami. Najbardziej czasochłonnym elementem jest przygotowanie śliwek do dalszej obróbki, tzn. umycie ich i wyjęcie pestek.
Weronika Kwaśniak / 24.07.2020 09:50
co zrobić ze śliwek fot. Adobe Stock

Co zrobić ze śliwek? Oprócz jedzenia owoców na surowo, masz naprawdę dziesiątki możliwości. Z każdej odmiany śliwek przygotujesz na różne sposoby pyszne przetwory, możesz użyć ich również do przyrządzenia dań obiadowych - np. knedli ze śliwkami. Nie zapominaj też o kuszących deserach: cieście drożdżowym ze śliwkami, bułeczkach ze śliwkami, a także cieście czekoladowym.

Spis treści:

  1. Śliwki w occie
  2. Chutney śliwkowy do mięsa
  3. Powidła śliwkowe
  4. Nutella ze śliwek
  5. Kompot śliwkowy

Śliwki w occie

Składniki:

  • 15-20 śliwek węgierek,
  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • parę goździków,
  • pokruszona gwiazdka anyżu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Odłóż na ręcznik papierowy do przeschnięcia.
  2. Przygotuj w garnku zalewę z wody, octu i cukru.
  3. Zagotuj zalewę, dodaj goździki i anyż.
  4. Śliwki przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą tak, aby pokryła wierzch śliwek.
  5. Zakręć słoiki i ułóż na blacie do góry dnem.
  6. Przechowuj śliwki w occie w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Śliwki w occie
fot. Adobe Stock

Chutney śliwkowy do mięsa

Składniki:

  • 15 śliwek węgierek,
  • 10 moreli,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • sos sojowy,
  • ocet balsamiczny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szczypta chili,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i morele dokładnie umyj i wypestkuj.
  2. Przełóż na ręcznik papierowy i pozwól, aby dokładnie wyschły.
  3. Pomidorki koktajlowe pozbaw szypułek, umyj.
  4. Wszystkie owoce przełóż do głębokiego garnka lub rondelka.
  5. Duś na wolnym ogniu, a następnie dodaj cukier, sól i pieprz. Gdy tylko skarmelizują się, dopraw sosem sojowym i octem balsamicznym.
  6. Pozostaw na ogniu przez około godzinę, do odparowania jak największej ilości wody. Nie zapomnij co jakiś czas zamieszać, aby masa nie przypaliła się od spodu.
  7. Przełóż chutney ze śliwek do słoiczka lub pojemnika.

Chutney śliwkowy
fot. Adobe Stock

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru białego,
  • 2 laski cynamonu,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki dokładnie umyj i wypestkuj.
  2. Przełóż do garnka i zasyp cukrem.
  3. Przesmaż na wolnym ogniu tak, aby odparować jak najwięcej wody.
  4. Duś powidła śliwkowe przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
  5. Wsyp cynamon. Stopniowo podlewaj wodą - lepiej w niewielkiej ilości, żeby nie stały się za rzadkie.
  6. Po wystudzeniu odłóż powidła śliwkowe do lodówki. Następnego dnia duś jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, dla uzyskania pełni smaku.
  7. Przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj powidła śliwkowe przez 15 minut w gorącej wodzie. Pamiętaj o tym, aby dno garnka wyłożyć ściereczką.
  8. Ustaw słoiki na blacie - dnem do góry.

Powidła ze śliwek węgierek
fot. Adobe Stock

Nutella ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 10 daktyli,
  • 10 łyżek kakao,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do nutelli ze śliwek wybierz soczyste i dojrzałe owoce, aby dodać jak najmniej cukru.
  2. Obierz śliwki ze skórki i wypestkuj, podobnie jak daktyle. Przełóż do garnka, dopraw cukrem i cynamonem.
  3. Gotuj nutellę ze śliwek przez godzinę i mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić dna.
  4. Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki, dodaj do nutelli, wsyp kakao.
  5. Na koniec wlej olej kokosowy. Wszystko gotuj dodatkowe 15 minut.
  6. Jeżeli chcesz uzyskać gładką konsystencję nutelli ze śliwek, zmiksuj całość za pomocą blendera.
  7. Przełóż do słoików i zawekuj. Ustaw słoiki do góry dnem.

Nutella ze śliwek
fot. Adobe Stock

Kompot ze śliwek i jabłek

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 2 jabłka,
  • szklanka cukru,
  • laska cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i wypestkuj śliwki. Jabłka obierz ze skórki, usuń ogonki i gniazda nasienne.
  2. Owoce przełóż do garnka i zalej wodą.
  3. Dopraw cukrem, cynamonem i kardamonem. Gotuj kompot ze śliwek i jabłek przez 30-40 minut.
  4. Po tym czasie zlej całość przez sitko do dzbanka.

Poniżej znajdziesz inne pomysły na to, co zrobić ze śliwek:

Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru
Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru
Powidła ze śliwek to najlepsze owocowe smarowidło na kanapki lub naleśniki. Najlepiej zrobić je z bardzo dojrzałych (lekko pomarszczonych przy ogonku) śliwek, bo wówczas ich słodycz nie potrzebuje cukru.
Dżem ze śliwek i moreli - przepis składniki i przygotowanie
Dżem ze śliwek i moreli - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity, gęsty i kuszący: oto pyszny dżem ze śliwek i moreli!
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Prosty w przygotowaniu wypiek, który kojarzy nam się z wakacjami u babci! Oto pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami!
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na smakowitą tartę ze śliwkami i orzechami!
Śliwki marynowane - przepis składniki i przygotowanie
Śliwki marynowane - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko pyszne powidła są jesiennym hitem - polecamy też śliwki marynowane!
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Jesienny deser na kruchym cieście: tarta ze śliwkami!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga dużo pracy, ale po upieczeniu będzie świeże nawet przez tydzień.
Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Smak dzieciństwa? Pyszne racuszki ze śliwkami!
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Sezon na śliwki? Wypróbuj pyszny placek z bezą!
Nutella ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Nutella ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowe przetwory: polecamy nutellę ze śliwkami!
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten deser to prawdziwy hit: ciasto czekoladowe ze śliwkami o kuszącej konsystencji!
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Wypiek, który pokochają wszyscy? Puszysty sernik ze śliwkami!
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity hit, idealny zwłaszcza na sierpniowe dni: strudel ze śliwkami i morelami!
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Nasz ulubiony przysmak ze śliwkami!
Łatwe ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Łatwe ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Oprócz śliwek możesz też dodać inne owoce!