Co zrobić ze śliwek? Oprócz jedzenia owoców na surowo, masz naprawdę dziesiątki możliwości. Z każdej odmiany śliwek przygotujesz na różne sposoby pyszne przetwory, możesz użyć ich również do przyrządzenia dań obiadowych - np. knedli ze śliwkami. Nie zapominaj też o kuszących deserach: cieście drożdżowym ze śliwkami, bułeczkach ze śliwkami, a także cieście czekoladowym.
Spis treści:
Śliwki w occie
Składniki:
- 15-20 śliwek węgierek,
- szklanka octu,
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- parę goździków,
- pokruszona gwiazdka anyżu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Odłóż na ręcznik papierowy do przeschnięcia.
- Przygotuj w garnku zalewę z wody, octu i cukru.
- Zagotuj zalewę, dodaj goździki i anyż.
- Śliwki przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą tak, aby pokryła wierzch śliwek.
- Zakręć słoiki i ułóż na blacie do góry dnem.
- Przechowuj śliwki w occie w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
fot. Adobe Stock
Chutney śliwkowy do mięsa
Składniki:
- 15 śliwek węgierek,
- 10 moreli,
- kiść pomidorków koktajlowych,
- sos sojowy,
- ocet balsamiczny,
- 1/4 szklanki cukru,
- szczypta chili,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Śliwki i morele dokładnie umyj i wypestkuj.
- Przełóż na ręcznik papierowy i pozwól, aby dokładnie wyschły.
- Pomidorki koktajlowe pozbaw szypułek, umyj.
- Wszystkie owoce przełóż do głębokiego garnka lub rondelka.
- Duś na wolnym ogniu, a następnie dodaj cukier, sól i pieprz. Gdy tylko skarmelizują się, dopraw sosem sojowym i octem balsamicznym.
- Pozostaw na ogniu przez około godzinę, do odparowania jak największej ilości wody. Nie zapomnij co jakiś czas zamieszać, aby masa nie przypaliła się od spodu.
- Przełóż chutney ze śliwek do słoiczka lub pojemnika.
fot. Adobe Stock
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek,
- 1 kg cukru białego,
- 2 laski cynamonu,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Śliwki węgierki dokładnie umyj i wypestkuj.
- Przełóż do garnka i zasyp cukrem.
- Przesmaż na wolnym ogniu tak, aby odparować jak najwięcej wody.
- Duś powidła śliwkowe przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Wsyp cynamon. Stopniowo podlewaj wodą - lepiej w niewielkiej ilości, żeby nie stały się za rzadkie.
- Po wystudzeniu odłóż powidła śliwkowe do lodówki. Następnego dnia duś jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, dla uzyskania pełni smaku.
- Przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj powidła śliwkowe przez 15 minut w gorącej wodzie. Pamiętaj o tym, aby dno garnka wyłożyć ściereczką.
- Ustaw słoiki na blacie - dnem do góry.
fot. Adobe Stock
Nutella ze śliwek
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 10 daktyli,
- 10 łyżek kakao,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do nutelli ze śliwek wybierz soczyste i dojrzałe owoce, aby dodać jak najmniej cukru.
- Obierz śliwki ze skórki i wypestkuj, podobnie jak daktyle. Przełóż do garnka, dopraw cukrem i cynamonem.
- Gotuj nutellę ze śliwek przez godzinę i mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić dna.
- Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki, dodaj do nutelli, wsyp kakao.
- Na koniec wlej olej kokosowy. Wszystko gotuj dodatkowe 15 minut.
- Jeżeli chcesz uzyskać gładką konsystencję nutelli ze śliwek, zmiksuj całość za pomocą blendera.
- Przełóż do słoików i zawekuj. Ustaw słoiki do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Kompot ze śliwek i jabłek
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 2 jabłka,
- szklanka cukru,
- laska cynamonu,
- kilka ziaren kardamonu,
- 2 litry wody.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i wypestkuj śliwki. Jabłka obierz ze skórki, usuń ogonki i gniazda nasienne.
- Owoce przełóż do garnka i zalej wodą.
- Dopraw cukrem, cynamonem i kardamonem. Gotuj kompot ze śliwek i jabłek przez 30-40 minut.
- Po tym czasie zlej całość przez sitko do dzbanka.
Poniżej znajdziesz inne pomysły na to, co zrobić ze śliwek: