Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru
- 10 dag masła
- ok. 20 dag suszonych i kandyzowanych owoców, np. moreli, fig
Na kruszonkę:
- 10 dag mąki
- po 5 dag masła i cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstaw.
- Żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki, wyrób.
- Masło rozpuść z cukrem, przestudź, dodaj do ciasta. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wrób bakalie. Ciasto przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wyrób, napełnij nim podłużną formę, odstaw do wyrośnięcia. Posyp kruszonką, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.