Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z ulubionych ciast Polaków!
/ 15.02.2013 13:21
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 10 dag masła
  • ok. 20 dag suszonych i kandyzowanych owoców, np. moreli, fig

Na kruszonkę:

  • 10 dag mąki
  • po 5 dag masła i cukru
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstaw.
  2. Żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki, wyrób.
  3. Masło rozpuść z cukrem, przestudź, dodaj do ciasta. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wrób bakalie. Ciasto przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Ciasto ponownie wyrób, napełnij nim podłużną formę, odstaw do wyrośnięcia. Posyp kruszonką, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA