Ciasto na walentynki nie musi być związane z tematyką tego dnia, ale z pewnością wykorzystanie miłosnych motywów czy afrodyzjaków, korzystnie wpłynie na przebieg randki czy miłego wieczoru. Wykorzystaj czekoladę, zaopatrz się w truskawki czy maliny - już kilka sztuk może podkręcić atmosferę. Dobrym sposobem będzie też przygotowanie ciasta w kształcie serca.
Spis treści:
- Czekoladowe ciasto na walentynki w kształcie serca
- Ciasto na walentynki: tarta jabłkowa z serduszkami
- Różowy tort na walentynki z truskawkami
Czekoladowe ciasto na walentynki w kształcie serca
Idealne ciasto na walentynki powinno mieć kształt serca - wtedy od razu wiadomo, że został upieczony z miłości. Najlepiej udekorować je dodatkowo świeżymi truskawkami i obficie posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 5 dag masła,
- 1 jajko,
- 8 dag cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka mielonych migdałów,
- wiórki kokosowe,
- ew. domowa polewa czekoladowa lub cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka razem z masłem.
- Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Całość przestudź.
- Jajko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
- Połącz z dodawaną po łyżce masą czekoladową, a na końcu z mąką i migdałami.
- Foremkę w kształcie serca natłuść masłem, obsyp tartą bułką, przelej do niej ciasto (możesz je też wylać do prostokątnej formy, a po upieczeniu wyciąć z ciasta nożem odpowiedni kształt).
- Piecz ok. 25 min w 180°C, ostudź.
- Posmaruj polewą, udekoruj wiórkami i kolorową posypką. Możesz też przygotować szablon serca i oprószyć cukrem pudrem, by powstał romantyczny wzór na cieście walentynkowym, jeśli np. wykorzystujesz prostokątną keksówkę, a nie sercową formę.
fot. Ciasto na walentynki/Adobe Stock, stock.film
Ciasto na walentynki: tarta jabłkowa z serduszkami
Tarta z jabłkami to uniwersalne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na randkę czy wieczór walentynkowy. Jabłkowe nadzienie będzie soczyste i idealnie połączy się ze słodyczą ciasta. Jeśli chcesz dodatkowo nadać walentynkowy charakter, udekoruj wierzch serduszkami z ciasta.
Składniki na spód:
- 160 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka zimnej wody.
Składniki na jabłkowe nadzienie:
- ok. 1 kg jabłek, np. antonówki,
- duża szczypta cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj spód. Mąkę przesiej i połącz z masłem - siekaj je nożem. Następnie dodaj żółtko, sól, cukier i zagnieć ciasto lub umieść w malakserze do połączenia się składników.
- Z kruchego ciasta na tartę uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
- W tym czasie jabłka pokrój w cząstki, wrzuć do garnka z grubym dnem, zasyp pozostałymi składnikami (bez bułki) i podgotuj kilka minut.
- Mieszankę zdejmij z palnika, przestudź.
- Po tym czasie ciasto na tartę wyjmij z lodówki, podziel na dwie części.
- Formę na tartę wyłóż połową ciasta, posyp bułką tartą, następnie wyłóż jabłka.
- Drugą część ciasta rozwałkuj i wykrawaj z niej serca różnej wielkości i przykrywaj nimi jabłka tak, by przykryły nadzienie.
- Ciasto walentynkowe umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz 35-45 minut, aż będzie złociste. Ostudzone oprósz cukrem pudrem.
fot. Ciasto na walentynki/Adobe Stock, fahrwasser
Różowy tort na walentynki z truskawkami
Serce i różowy lub czerwony kolor - czy jest coś, co bardziej kojarzy się z walentynkami? Ten pyszny tort przygotujesz w kilka chwil, a jego smak sprawi, że wieczór będzie naprawdę słodki.
Składniki na biszkopt:
- 6 niedużych jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i partiami dodawaj cukier. Miksuj.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem, dodaj do białek.
- Potem dodaj żółtka. Połącz składniki bardzo delikatnie, by białka nie opadły.
- Tortownicę posmaruj masłem, możesz posypać tartą bułką. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
- Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C. Jak długo piec biszkopt? Powinien być gotowy po 35-40 minutach i mieć złoto-brązowy kolor.
- Uchyl piekarnik i przez około 30 minut pozostaw tort w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego pamiętaj, by zachować ostrożność i się nie oparzyć.
Składniki na masę:
- 400 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 90 g cukru pudru,
- 200 g konfitury truskawkowej,
- 300 g truskawek lub sproszkowane truskawki liofilizowane,
- różowy lukier cukierniczy.
Sposób przygotowania:
- Do misy włóż schłodzony serek mascarpone i śmietanę, ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej i sztywnej masy. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Na koniec dla zabarwienia i smaku, możesz dodać sproszkowane liofilizowane truskawki.
- Biszkopt podziel na 3 części: spód nasącz letnią wodą, wyłóż na paterę i pokryj go 1/2 konfitury i 1/3 kremu. Połóż następny blat.
- Nasącz go delikatnie wodą. Wyłóż drugą połowę konfitury, pokrój umyte truskawki w plastry (kilka zostaw do dekoracji) i połóż na spodzie, następnie wyłóż 1/3 kremu. Przykryj blatem.
- Wierzch i boki posmaruj resztą masy - tort walentynkowy jest w zasadzie gotowy, ale jeśli posiadasz lukier cukierniczy, to schłódź go wcześniej, rozwałkuj na ok. 4 mm i połóż na torcie. Będzie wyglądał bardzo elegancko.
fot. Ciasto w kształcie serca/Adobe Stock, andreaobzerova
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.02.2011.
Zobacz inne romantyczne inspiracje: