Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 8 dag cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonych migdałów
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka razem z masłem. Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Całość przestudź.
- Jajko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Połącz z dodawaną po łyżce masą czekoladową, a na końcu z mąką i migdałami.
- Foremkę w kształcie serc natłuść masłem, wysyp tartą bułką, przelej do niej ciasto (możesz je też wylać do prostokątnej formy, a po upieczeniu wyciąć z ciasta nożem odpowiedni kształt).
- Piecz ok. 25 min w 180 st. C, ostudź. Ciasto czekoladowe posmaruj polewą, udekoruj wiórkami.