Biszkopt rzucany to doskonała baza tortów i szybkich, domowych ciast. Od tradycyjnego różni się tym, że po wyjęciu z piekarnika rzucany jest (w formie) na blat lub podłogę z wysokości 30-40 cm. Dzięki temu szybko pozbywamy się nagromadzonych pęcherzyków powietrza, przez które ciasto opada.
Spis treści:
- Biszkopt rzucany z 5 jaj
- Biszkopt rzucany z 6 jaj
- Biszkopt rzucany z 7 jaj
- Biszkopt rzucany z 8 jaj
- Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?
Biszkopt rzucany z 5 jaj
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 5 jajek w temperaturze pokojowej (rozmiar L).
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Ubijaj białka i powoli, łyżka po łyżka dodawaj cukier.
- Dodaj żółtka i miksuj przez chwilę.
- Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj wszystko szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj brzegów.
- Wylej ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do 170 °C (na tryb termoobieg).
- Biszkopt piecz przez ok. 35 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika upuść ciasto na blat z wysokości ok. 40 cm i odstaw do wystudzenia.
- Po wystudzeniu możesz przekroić biszkopt na 3 blaty, przełożyć kremem i udekorować owocami.
Biszkopt kakaowy. Zobacz prosty przepis z 5 składników
Biszkopt rzucany z 6 jaj
Składniki:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej (rozmiar L)
- 120 g mąki pszennej,
- 48 g szklanki mąki ziemniaczanej,
- 180 g szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
- Dodaj żółtka i wymieszaj.
- W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- Suche składniki wsyp do masy i wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (nie smaruj brzegów) i przelej masę ciasta biszkoptowego.
- Biszkopt piecz przez ok. 40 minut w 170°C z termoobiegiem do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika uderz o blat z wysokości 40 cm i odstaw do ostudzenia.
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis, który zawsze się udaje
fot. Biszkopt rzucany/Adobe Stock, Evgeniya Sheydt
Biszkopt rzucany z 7 jaj
Składniki:
- 7 jaj w temperaturze pokojowej (rozmiar L),
- 140 g mąki pszennej,
- 56 g mąki ziemniaczanej,
- 210 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
- Dodaj żółtka i wymieszaj.
- W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Suche składniki wsyp do masy i wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (nie smaruj brzegów) i wlej masę.
- Biszkopt piecz w 170°C przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika uderz o blat z wysokości 40 cm i odstaw do ostudzenia.
Biszkopt rzucany z 8 jaj
Składniki:
- 8 jajek w temperaturze pokojowej (rozmiar L),
- 160 g mąki pszennej,
- 64 g mąki ziemniaczanej,
- 240 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
- Dodaj żółtka i wymieszaj.
- W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Suche składniki wsyp do masy i wymieszaj szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (nie smaruj brzegów) i wlej masę.
- Biszkopt piecz przez ok. 50 minut w 170°C z termoobiegiem do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika uderz o blat z wysokości 40 cm i odstaw do ostudzenia.
Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?
Jeżeli będziesz przestrzegać tych kilku ważnych kroków, twój wypiek będzie idealny za każdym razem.
Składniki w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki, a zwłaszcza jajka powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.
Przesianie mąki
Przed dodaniem mąki do masy, koniecznie przesiej ją przez sitko. Uzyskasz idealnie gładką masę, bez grudek.
Białka ubite na sztywno
Ubicie białek na sztywno jest kluczem do puszystego wypieku. Najlepiej rób to mikserem ręcznym lub planetarnym.
Nie spiesz się, miksuj je powoli, przez ok. 10 minut, aż potroją swoją objętość i staną się szkliste. Dodatkowo pamiętaj, że najlepiej robić to w metalowej lub szklanej misce. W plastikowej nie uzyskasz pożądanego efektu.
Mieszaj ciasto szpatułką
Silikonowa lub drewniana szpatułka sprawdzi się najlepiej. Istotna jest technika mieszania. Staraj się delikatnie zagarniać ciasto z brzegów, unosząc delikatnie wsypaną mąkę. W ten sposób nie zniszczysz pęcherzyków powietrza uzyskanych z wcześniejszego ubijania białek.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 31.07.2019.
Czytaj także:
Doskonałe przepisy na tort wiśniowy na biszkopcie Idealny przepis na ciasto murzynek. Smakuje jak ten z dziecięcych lat.