biszkopt fot. Fotolia

Jak zrobić biszkopt rzucany? Wersja z 6 jaj lub z owocami

Stanowi bazę wielu tortów urodzinowych lub deserów w typie tiramisu. Poznaj kilka kroków do doskonałego biszkoptu.
Sylwia Kazimierczuk / 31.07.2019 16:04
biszkopt fot. Fotolia

Biszkopt to ciasto, które nierzadko spędza sen z powiek wielu amatorom słodkich wypieków. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Rzucany, biszkopt z 6 jaj z dodatkami to jedne z niewielu pomysłów.

Spis treści

  1. Biszkopt rzucany
  2. Wersja z 6 jaj
  3. Puszysty biszkopt z owocami
  4. 3 zasady udanego biszkoptu

Biszkopt rzucany

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek średniej wielkości

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno z cukrem.
  2. Następnie po kolej dodaj żółtka.
  3. W misce przesiej mąki i delikatnie dodaj do masy jajecznej szpatułką.
  4. Duże obroty miksera mogą zniszczyć puszystą teksturę masy.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
  6. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  7. Biszkopt piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
  8. Po wystudzeniu możesz przekroić biszkopt na 3 blaty i użyć do przygotowania tortu z owocami.

Wersja z 6 jaj

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
  2. Dodaj żółtka jedno po drugim. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia połącz z masą jajeczną szpatułką.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę ciasta biszkoptowego.
  4. Biszkopt piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika uderz o podłogę wyłożoną ręcznikiem.
  5. Masa kajmakowa lub śmietanowa świetnie łączy się z biszkoptem i znakomicie nadaje się do przygotowania ciasta dla dzieci.

Puszysty biszkopt
fot. Adobe Stock

Puszysty biszkopt

Składniki:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram owoców jagodowych
  • cukier puder do posypania

Składniki:

  1. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Dodaj żółtka.
  2. Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie ze sobą połącz.
  4. Przełóż biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  5. Ułóż dowolnie wybrane owoce leśne.  
  6. Jeżeli chcesz, aby nie opadło na dno formy, należy delikatnie obtoczyć je w mące.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderz o podłogę wyłożoną ręcznikiem.
  8. Biszkopt z owocami oprósz cukrem pudrem. Ciepły możesz serwować z bitą śmietaną i lodami przystrojony miętą.

Kilka zasad zawsze udanego biszkoptu

Jeżeli będziesz przestrzegać tych kilku ważnych kroków, możesz byż pewna, ze twój wypiek będzie idealny za każdym razem:

Temperatura pokojowa

Wszystkie składniki, a zwłaszcza jajka powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Podczas ubijania na puszystą masę ułatwia to uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo wszystkie suche i mokre składniki lepiej połączą się, nie tworząc niechcianych grudek.

Prawidłowe ubijanie

Najlepiej do tego zadania użyć miksera - ręcznego lub planetarnego. Ubicie białek na sztywno jest kluczem do uzyskania perfekcyjnej puszystości wypieku.

Nie spiesz się, miksuj je przynajmniej przez 10 minut, aż potroją swoją objętość i staną się szkliste. Dodatkowo pamiętaj, że najlepiej wykorzystać do tego metalową lub szklaną miskę. W plastikowej nie uzyskasz pożądanego efektu.

Rodzaj szpatułki

Silikonowa lub drewniana sprawdzi się najlepiej. Istotna jest technika mieszania. Staraj się delikatnie zagarniać ciasto z brzegów unosząc delikatnie wsypaną mąkę. W ten sposób nie zniszczysz pęcherzyków powietrza uzyskanych z wcześniejszego ubijania białek.

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na tort wiśniowy na biszkopcie Idealny przepis na ciasto murzynek. Smakuje jak ten z dziecięcych lat.
 

Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu to deser z biszkoptów nasączonych kawą przełożonych delikatnym mascarpone. Górę ciasta oprósz kakao i podawaj nie tylko w upalne dni.
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten tradycyjny wypiek lubią chyba wszyscy: oto biszkopt z jabłkami!
Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Dołóż też inne owoce - np. morele lub porzeczki!
Charlotte deser - przepis na ciasto na biszkoptach
Charlotte deser - przepis na ciasto na biszkoptach
Ciasto bez pieczenia - przygotowywane na biszkoptach!
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Subtelny deser, idealny na ciepłe dni.
Ciasto na biszkopcie - przepis na ciasto wielkanocne
Ciasto na biszkopcie - przepis na ciasto wielkanocne
Efektowne i smaczne ciasto - idealne na Wielkanoc!
Biszkopt z żurawiną
Biszkopt z żurawiną
Charakterystyczny smak żurawiny i delikatny biszkopt - kompozycja idealna.
Biszkopt z owocami i galaretką - przepis
Biszkopt z owocami i galaretką - przepis
Za kolorowymi galaretkami ze świeżymi owocami przepadają wszyscy. Tak samo będzie podczas Świąt Wielkanocnych!
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym - przepis
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym - przepis
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym zachwyci Twoich gości!