Biszkopt to ciasto, które nierzadko spędza sen z powiek wielu amatorom słodkich wypieków. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Rzucany, biszkopt z 6 jaj z dodatkami to jedne z niewielu pomysłów.
Spis treści
Biszkopt rzucany
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek średniej wielkości
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywno z cukrem.
- Następnie po kolej dodaj żółtka.
- W misce przesiej mąki i delikatnie dodaj do masy jajecznej szpatułką.
- Duże obroty miksera mogą zniszczyć puszystą teksturę masy.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Biszkopt piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu możesz przekroić biszkopt na 3 blaty i użyć do przygotowania tortu z owocami.
Wersja z 6 jaj
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 6 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
- Dodaj żółtka jedno po drugim. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia połącz z masą jajeczną szpatułką.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę ciasta biszkoptowego.
- Biszkopt piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika uderz o podłogę wyłożoną ręcznikiem.
- Masa kajmakowa lub śmietanowa świetnie łączy się z biszkoptem i znakomicie nadaje się do przygotowania ciasta dla dzieci.
fot. Adobe Stock
Puszysty biszkopt
Składniki:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gram owoców jagodowych
- cukier puder do posypania
Składniki:
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Dodaj żółtka.
- Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie ze sobą połącz.
- Przełóż biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Ułóż dowolnie wybrane owoce leśne.
- Jeżeli chcesz, aby nie opadło na dno formy, należy delikatnie obtoczyć je w mące.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderz o podłogę wyłożoną ręcznikiem.
- Biszkopt z owocami oprósz cukrem pudrem. Ciepły możesz serwować z bitą śmietaną i lodami przystrojony miętą.
Kilka zasad zawsze udanego biszkoptu
Jeżeli będziesz przestrzegać tych kilku ważnych kroków, możesz byż pewna, ze twój wypiek będzie idealny za każdym razem:
Temperatura pokojowa
Wszystkie składniki, a zwłaszcza jajka powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Podczas ubijania na puszystą masę ułatwia to uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo wszystkie suche i mokre składniki lepiej połączą się, nie tworząc niechcianych grudek.
Prawidłowe ubijanie
Najlepiej do tego zadania użyć miksera - ręcznego lub planetarnego. Ubicie białek na sztywno jest kluczem do uzyskania perfekcyjnej puszystości wypieku.
Nie spiesz się, miksuj je przynajmniej przez 10 minut, aż potroją swoją objętość i staną się szkliste. Dodatkowo pamiętaj, że najlepiej wykorzystać do tego metalową lub szklaną miskę. W plastikowej nie uzyskasz pożądanego efektu.
Rodzaj szpatułki
Silikonowa lub drewniana sprawdzi się najlepiej. Istotna jest technika mieszania. Staraj się delikatnie zagarniać ciasto z brzegów unosząc delikatnie wsypaną mąkę. W ten sposób nie zniszczysz pęcherzyków powietrza uzyskanych z wcześniejszego ubijania białek.
Zobacz też:
Doskonałe przepisy na tort wiśniowy na biszkopcie Idealny przepis na ciasto murzynek. Smakuje jak ten z dziecięcych lat.

Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser

Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Biszkoptowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Torcik truskawkowy z biszkoptami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Charlotte deser - przepis na ciasto na biszkoptach

Rolada biszkoptowa z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto na biszkopcie - przepis na ciasto wielkanocne

Biszkopt z żurawiną

Biszkopt z owocami i galaretką - przepis
