Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 40 min
Przepis na 8 porcji:
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 25 dag białego sera mielonego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- owoc granatu
Sposób wykonania:
1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka i cukier miksuj 5 min. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj
z masą żółtkową. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Ciasto przełóż do żaroodpornej średniej miski wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 40 min (180 st.) do suchego patyczka. Wyjmij z foremki, ostudź. Jeśli trzeba, wyrównaj podstawę. Następnie przekrój na 4–5 cienkich placków.
2. Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze. Brzoskwinie ugnieć widelcem, wymieszaj z cukrem pudrem i serem. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć, przełóż nim blaty i polej kopczyk. Posyp okruszkami ciasta. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem ciasto posyp pestkami granatu.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>