POLECAMY

Zupa szczawiowa z grzankami

Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.

Składniki

  •  

    duży pęczek szczawiu

  • 1 litr wywaru mięsnego
  • ½ szklanka śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka masła
  • grzanki z bułki
  • koperek

Sposób przygotowania

Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.

Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę.

Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/8 lat temu
a ja mam taki przepis: wybrać się na łąkę na poszukiwanie szczawiu!! Dużo lepszy niż ten ze sklepu:) Gdy już go nazbieramy spora ilość wracamy do domu:P obieramy ze 4 ziemniaki i kroimy w kostkę gotujemy je, szczaw myjemy i drobno kroimy,gdy ziemniaki zmiękną do nich dodajemy szczaw, koniecznie do tej samej wody gotujemy jakieś 5 min,potem dodajemy śmietany żeby zabielić zupkę:)i na końcu wbijamy 2 jajka energicznie mieszając zupę, doprawić do smaku, Gwarantuje ze tak prostej i pysznej zupy nie jedliście!!! pozdro
/10 lat temu
zupa jest przepyszna, tylko dlaczego nie pozostaje ten piekny zielony kolor, moze ktos ma jakis pomysl zeby kolor pozostal.
/8 lat temu
Myśle że wystarczy zakwasić zupkę i kolor napewno będzie zielony.pozdrawiam.
POKAŻ KOMENTARZE (1)