Zupa pomidorowa z warzywami - przepis

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania zupy, dodaj do niej krojone pomidory w puszce
/ 04.06.2012 06:26

Przygotowanie ok. 50 min
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 2 papryki
- cukinia
- bakłażan
- 10 dag fasolki szparagowej
- cebula
- 2 młode marchewki
- ćwiartka młodej kapusty
- 4 duże pomidory malinowe
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- po 2 gałązki natki i tymianku
- listek laurowy
- mielona papryka
- sól
- cukier

Dodatkowo:
- 6 łyżek makaronu muszelki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj, oczyść. Paprykę i bakłażan pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolkę pokrój na małe kawałki. Marchew i cukinię pokrój na plasterki. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz, zmiksuj.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa, koncentrat, zmiksowane pomidory, zioła i przyprawy. 

3. Wlej 2 litry wrzątku. Zupę gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Wsyp makaron. Zupę gotuj jeszcze ok. 8 minut. Posyp bazylią i parmezanem.