Zupa-krem z dyni na ostro
Z podanych składników przygotujemy 8 porcji zupy.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 1 por
- 1 litr bulionu warzywnego
- kilka łyżek gęstej śmietany
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pieprz, sól
- szczypta mielonej papryki chilli
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Dynię pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelnię dodaj dynię, dopraw dosyć obficie pieprzem, chilli i imbirem, podsmaż całość. Następnie przełóż do większego naczynia i zmiksuj blenderem dodając bulion. Krem z dyni podawaj z kleksem śmietany.
Zobacz także: Zupa-krem z dyni na słono - przepis