Zupa-krem z dyni na ostro - przepis

Dynia to warzywo niskokaloryczne, bogate w cenne witaminy. Polecamy przepis na zupę-krem z dyni na ostro, doprawioną imbirem i chilli.
/ 23.10.2013 12:21

Zupa z dyni

Zupa-krem z dyni na ostro

Z podanych składników przygotujemy 8 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 por
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pieprz, sól
  • szczypta mielonej papryki chilli
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Dynię pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelnię dodaj dynię, dopraw dosyć obficie pieprzem, chilli i imbirem, podsmaż całość. Następnie przełóż do większego naczynia i zmiksuj blenderem dodając bulion. Krem z dyni podawaj z kleksem śmietany.

Zobacz także: Zupa-krem z dyni na słono - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)