POLECAMY

Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis

Zupę czereśniową podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis fot. Adobe Stock

Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Porcja ok. 180 kcal


Przepis na 6 porcji:
  • 1 kg czereśni
  • 5–6 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • cytryna
  • 2 goździki
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

  1. Czereśnie wydryluj. Zagotuj litr wody z cukrem, goździkami, sokiem z cytryny i obraną cienko skórką cytrynową. Do wrzącego płynu włóż czereśnie, przykryj i gotuj 10 min. Połowę czereśni oraz skórkę cytrynową i goździki wyjmij. Pozostałe czereśnie zmiksuj wraz z płynem.

  1. Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do zupy i zagotuj, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Włóż do zupy odłożone czereśnie. Zagotuj, sprawdź smak i ew. dosłodź. Podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Hej! Super przepis na czereśniową! Jest naprawdę idealna w smaku:-D Próbowałam ze śmietaną ale uważam że jest zupełnie zbędna, podobnie jak groszek. Sama zupa jest wyśmienita! Pozdrawiam:-)