Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Porcja ok. 180 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1 kg czereśni
- 5–6 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- cytryna
- 2 goździki
- 6 łyżek gęstej śmietany
- groszek ptysiowy
Sposób wykonania:
- Czereśnie wydryluj. Zagotuj litr wody z cukrem, goździkami, sokiem z cytryny i obraną cienko skórką cytrynową. Do wrzącego płynu włóż czereśnie, przykryj i gotuj 10 min. Połowę czereśni oraz skórkę cytrynową i goździki wyjmij. Pozostałe czereśnie zmiksuj wraz z płynem.
- Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do zupy i zagotuj, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Włóż do zupy odłożone czereśnie. Zagotuj, sprawdź smak i ew. dosłodź. Podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.