zupa ziemniaczana fot. Adobe Stock

Jak zrobić ziemniaczaną zupę? Sprawdź!

Do zupy możesz też dodać szpinak – weź 15 dag świeżego lub 1/3 paczki mrożonego szpinaku, gotuj 10 min i zmiksuj. Dopraw gałką muszkatołową.
/ 04.07.2018 11:48
zupa ziemniaczana fot. Adobe Stock

Przygotowanie 15 min
Gotowanie ok. 20 min
Porcja 260 kcal


Przepis na 4 porcje:
- 60 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- marchewka obrana i pokrojona w kostkę
- 1/4 dużego selera obranego i pokrojonego w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- posiekana cebula
- posiekany pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki masła
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- szczypta soli

Grzanki:
- 4 kromki chleba tostowego
- pomidor pokrojony w kosteczkę
- łyżka oliwy
- szczypta soli ziołowej

Sposób wykonania:
1. W garnku na maśle podsmaż cebulę, marchewkę, seler, por. Dodaj ziemniaki, wsyp ziarenka pieprzu, wlej bulion drobiowy i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wlej śmietanę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw szczyptą soli.



2. Chleb tostowy opiecz w tosterze lub piekarniku. Pomidor wymieszaj z oliwą i solą ziołową. Obłóż nim gorące grzanki. Zupę rozlej do miseczek, posyp suto posiekanym szczypiorkiem i podawaj z grzankami.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>