Cebula i dobry ser to podstawa chrupiącej zupy.

Pomysł na pożywną zupę serowo-cebulową

Zupa serowo-cebulowa to danie, które najlepiej przygotować, gdy za oknem temperatura spada i szybko robi się ciemno. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak jest przepyszny. Zupa cebulowa z serem ma właściwości rozgrzewające i jest bardzo pożywna.
/ 27.11.2012 11:49
Cebula i dobry ser to podstawa chrupiącej zupy.

Zupa serowo-cebulowa

Składniki:

  • 2l bulionu drobiowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • gotowana marchewka
  • łyżka masła
  • ser topiony w krążku
    • 2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą Hochland Twój Wybór
    • 2 trójkąciki śmietankowe
  • sól, pieprz
  • listek bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu drobiowego. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i mieszamy z serkami. Całość przelewamy z powrotem do garnka i przyprawiamy. Używamy blendera, by nadać zupie kremowej konsystencji. Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki, a następnie delikatnie obsmażamy. Dodajemy je do zupy i jeszcze chwilkę ją gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zupę podajemy przyozdobioną listkiem bazylii. Doskonale smakuje również z grzankami! Aby je zrobić wystarczy pokroić bagietkę w kostkę, rozłożyć równomiernie na blaszce od piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż pieczywo stanie się chrupiące. Można też zrobić je na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie spaliły.

Zobacz też: Zupy - czy zawsze zdrowe?

Źródło: Materiały prasowe Cruso Public Relations

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11.02.2013 08:11
Czy ktoś już może wypróbował ten przepis?