Krem z marchewki i soczewicy

Marchewki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Soczewicę przepłukać w letniej wodzie. Wrzucić składniki do garnka z bulionem i gotować przez 35 min. Po 20 min wyjąć 2 łyżki soczewicy do dekoracji.
/ 27.07.2011 12:01

Składniki

 

  • 8 marchewek

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Marchewki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Soczewicę przepłukać w letniej wodzie. Wrzucić składniki do garnka z bulionem i gotować przez 35 min. Po 20 min wyjąć 2 łyżki soczewicy do dekoracji.
Marchewki i soczewicę zmiksować. Dodać imbir, curry i sól do smaku.
Nalać do miseczek, zrobić kleks z jogurtu, nałożyć odrobinę soczewicy, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.