Zupa pieczarkowa – zabielany krem fot. STOCKFOOD/FREE

Krem pieczarkowy - przepis na zupę z pieczarek

Koniecznie odłóż kilka przesmażonych pieczarek do dekoracji!
Weronika Kwaśniak / 25.11.2015 16:50
Zupa pieczarkowa – zabielany krem fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie i gotowanie 60 min * 1 porcja – ok. 150 kcal

Składniki na 4 porcje kremu pieczarkowego:

  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania kremu pieczarkowego:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej bulionem, zagotuj.
  2. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Dorzuć pieczarki, przesmaż.
  3. Pieczarki i cebulę dodaj do ziemniaków. Gotuj ok. 25 min. Zmiksuj, dopraw, zabiel śmietaną.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz więcej przepisów na smaczne zupy: