POLECAMY

Kapuśniak z wędzonką

Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać boczek, podsmażyć. Włożyć kapustę, dusić 8 - 10 min. pod przykryciem, często mieszając.

Składniki

  • 30 dkg kiszonej kapusty,

  • 20 dkg ziemniaków,
  • 5 dkg wędzonego boczku,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • kostka rosołowa wołowa,
  • listek laurowy,
  • łyżka oleju,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać boczek, podsmażyć. Włożyć kapustę, dusić 8 - 10 min. pod przykryciem, często mieszając.

Zagotować 2 l wody, wrzucić ziemniaki, gotować 10 min. Dodać kostkę rosołową, czosnek, liść laurowy oraz kapustę z cebulą i boczkiem.

Przyprawić do smaku solą pieprzem ewentualnie kminkiem. Gotować jeszcze 5 - 7 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/10 lat temu
a ja nigdy niedusze kapusty tylko ja gotuje
/5 lat temu
Ja też tylko gotuję i czasem zasmażka na maśle...
/10 lat temu
Właśnie zrobiłem wg przepisu i muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie. Oczywiście troszkę go "ulepszyłem", dałem 2 liście, więcej boczku (20 dkg) i troszkę więcej kapusty (40 dkg), gdyż lubię na kwaśno. Ogólnie OK. Polecam.
POKAŻ KOMENTARZE (5)