POLECAMY

Kapuściana z kiełbasą

Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy krótko na oleju, dosypujemy słodka paprykę i zalewamy wodą. Dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, sól i pieprz, i gotujemy ok. 20 minut.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty,
  • 6 szkl. wody,

  • 200 g kiełbasy,
  • 1 mniejsza cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • mielona czerwona papryka,
  • olej

Sposób przygotowania

Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy krótko na oleju, dosypujemy słodką paprykę i zalewamy wodą. Dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, sól i pieprz, gotujemy ok. 20 minut. Obrane ziemniaki kroimy na kostkę, kiełbasę na krążki i wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy mąką rozbełtaną w śmietanie i krótko podgotowujemy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 lata temu
ej ale to ma znaczenie JAKĄ kiełbasę sie doda. Czy np. Krakowską, czy żywiecką od KAni, czy np. jakąś wiejską. ona będzie nadawała wszystkiemu smak