Nalewki kojarzą się przede wszystkim z kryształową karafką w kredensie babci. Nic dziwnego – domowej roboty nalewki zajmują ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej!
Nalewki są nie tylko po prostu dobre, ale mają także właściwości zdrowotne. W zależności od tego, z czego są wykonane, wykazują różne właściwości.
Pomysły na domowe nalewki na spirytusie
Wykonanie domowej nalewki nie jest trudne, ale wymaga wiedzy dotyczącej tego, co należy zrobić po kolei. Jeśli pominiesz któryś punkt, zamiast nalewki może wyjść ci… ścięta galaretka.
Dlatego najważniejsze jest użycie najwyższej jakości składników – zarówno owoców, jak i spirytusu o odpowiedniej mocy. Do nalewek wytrawnych spirytus musi mieć stężenie poniżej 60 %, do słodkich – około 70 %.
Jeśli chcesz zrobić nalewkę z owoców pestkowych, koniecznie wcześniej musisz usunąć pestki.
Do najczęściej produkowanych nalewek należą te z:
- Aronii
- Malin
- Czarnego bzu
- Winogron
- Jeżyn
- Cytryn
- Bursztynu
- Sosny.
Zobacz, jak prawidłowo wykonać nalewkę!