Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko

Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Urszula Wilczkowska / 27.11.2019 13:48
DRUKUJ PRZEPIS
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • olej.
Przygotowanie:

Masz paczkę grzybów i zero pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Wypróbuj nasz sprawdzony (i bardzo prosty) przepis na sos z suszonych grzybów, który przygotujesz w mniej niż 20 minut.

Ten sos grzybowy sprawdzi się na przykład w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ale też i w daniu z makaronem we włoskim stylu. Doskonale uzupełni smak każdej kaszy. Jak go przygotować?

  1. Grzyby namocz w szklance gorącej nocy poprzedniego dnia lub co najmniej kilka godzin przed gotowaniem.
  2. Odsącz grzyby (zachowaj wodę, w której się moczyły) i potnij je w mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż drobno posiekaną cebulę aż stanie się lekko zarumieniona. Wtedy dodaj grzyby i smaż jeszcze przez jakiś czas.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby i duś przed ok. 10 minut.
  5. Zrób zasmażkę z masła i mąki i dodaj do patelni z sosem. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sos zredukuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  7. Podawaj z mięsem, kaszą lub ziemniakami. Możesz udekorować go świeżymi listkami natki pietruszki – będzie wtedy nie tylko pięknie wyglądał, ale dodasz mu też dodatkowego smaku.

Przeczytaj więcej przepisów na pyszne sosy:
Sos holenderski – idealny do szparagów
Przepis na sos czosnkowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)