Jajka przepiórcze są wprost stworzone do wielkanocnych przepisów. Możesz je dodać do staropolskiego żurku lub barszczu białego albo podać w koszulce na grzankach lub tostach.
Dzięki swoim filigranowym rozmiarom doskonale sprawdzają się przy przystawkach - mini kanapeczkach albo koreczkach, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Spis treści:
- Koreczki z jajkami przepiórczymi
- Sałatka z jajkami przepiórczymi i burakiem
- Tosty z jajkami przepiórczymi i awokado
- Mini kanapeczki z jajkiem przepiórczym i pieczarkami
- Jajka przepiórcze w koszulkach na grzance
Przepis na koreczki z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 20 jajek przepiórczych,
- 10 kromek razowego pieczywa,
- 200 g wędzonego na zimno łososia,
- 100 g twarogu,
- koperek,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Zajmie ci to około 3-4 minut.
- W misce wymieszaj twaróg z posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Kromki chleba pokrój na mniejsze kwadraty.
- Układaj na nich plasterek łososia, koperkowy twarożek i jajko przepiórcze.
- Koreczek przebij drewnianym patyczkiem, żeby całość się trzymała.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 8 jajek przepiórczych,
- garść orzechów włoskich,
- garść liści botwiny,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Buraki pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki i ułóż na talerzu. Wyłóż na nie liście botwiny i jajka podzielone na połówki.
- Całość polej wcześniej przygotowanym sosem i posyp pokruszonymi orzechami.
fot. Adobe Stock
Przepis na tosty z jajkami przepiórczymi i awokado
Składniki:
- 1 awokado,
- 10 jajek przepiórczych,
- kiełki rzodkiewki,
- 5 kromek chleba tostowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- odrobina masła,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
- Pieczywo tostowe posmaruj z jednej strony masłem i zrumień na patelni grillowej.
- Awokado obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Pieczywo pokrój na trójkąty. Każdy posmaruj majonezem, połóż 2-3 plasterki awokado i połówkę jaja przepiórczego.
- Tosty wykończ kiełkami rzodkiewki i skrop oliwą z oliwek.
fot. Adobe Stock
Przepis na mini kanapeczki z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 10 jajek przepiórczych,
- 10 kromek białego pieczywa tostowego,
- 50 g sera feta,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 6-8 pieczarek,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Na sam koniec smażenia oprósz solą i pieprzem.
- Z pieczywa powykrawaj niewielkie okręgi i każdy posmaruj masłem.
- Na patelni rozgrzej olej. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem i smaż je do tej pory, aż białko będzie ścięte.
- Na krążku chleba ułóż odrobinę fety, pieczarkę, kawałek czerwonej cebuli i jajko.
- Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi.
fot. Adobe Stock
Przepis na jajka przepiórcze w koszulkach
Składniki:
- 4 jajka przepiórcze,
- 100 g twarożku,
- 1 czerwona papryka,
- garść rukoli,
- 4 kromki świeżej bagietki,
- masło,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj odrobinę soli i ocet.
- Jajka przepiórcze wbij do oddzielnych kubeczków i delikatnie, pojedynczo wkładaj je do gorącej wody (gdy jedno się ugotuje, dopiero wbijaj kolejne). Wystarczy gotować je minutę, aby białko było ścięte a żółtko pozostało płynne.
- Wyjmij jajka łyżką cedzakową.
- Każdą kromkę posmaruj masłem. Ułóż na niej twarożek, odrobinę papryki pokrojonej w kosteczkę, jajko przepiórcze w koszulce i rukolę. Całość dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc: