Jak gotować jajka? fot. Fotolia

Ile gotować jajka - na miękko i na twardo

Tutaj znajdziesz odpowiedni czas i sposób przygotowania jajek na twardo i na miękko. Poznaj 4 zasady, jak gotować jajka!
/ 28.04.2019 17:43
Jak gotować jajka? fot. Fotolia

Ile gotować jajka na twardo?

Jajko na twardo gotuj przez 8 do 10 minut. Nie rób tego zbyt długo - przegotowane nie są wcale smaczne! Jaja gotuj na miękko od 2 do 4 minut (w zależności od wielkości), na półmiękko do 6 minut.

Ile gotować jajka na miękko?

Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko. Do odmierzania czasu możesz wykorzystać timer do jajek.

Jak gotować jajka: 4 zasady

  1. Jajka przed włożeniem do garnka trzeba umyć, gdyż na ich skorupce mogą być bakterie salmonelli  (z tego też powodu należy dbać  to, aby w lodówce nie stykały się z innymi produktami spożywczymi np. serami czy kiełbasą). Skorupki jajka mają również tendencję do chłonięcia obcych zapachów, przez co zmniejszają się ich walory smakowe).
  2. Jajka wkładamy łyżeczką do gorącej wody. Ważne, aby gotowane jajka się nie potłukły. Nawet niewielkie mechaniczne uszkodzenie delikatnej skorupki może sprawić, że jajko pęknie podczas gotowania, a zawarte w nim białko wypłynie i nie będzie nadawało się do użytku.
  3. Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od długości gotowania możemy uzyskać efekt jajka na twardo, miękko lub półmiękko. Jajka na twardo powinny być gotowane od 8 do 10 minut, na miękko od 2 do 4 minut (w zależności od wielkości jaja), na półmiękko do 6 minut.
  4. Jajka z uszkodzoną skorupką, ale nie przerwaną błoną podskorupkową również można gotować. Jeśli skorupka jajka pękła, należy zawinąć je w zwilżony papier pergaminowy i w ten sposób gotować.

Co jeszcze powinnaś wiedzieć o gotowaniu jajek na miękko i twardo?

  • Jajka, które są ugotowane na twardo należy wyjąć z gorącej wody i zanurzyć w zimnej. Dzięki temu łatwiej obierzemy je ze skorupki.
  • Aby uzyskać galaretowatą, delikatną konsystencję białka, nie należy gotować jajek we wrzątku. Wystarczy włożyć je do zagotowanej wody i poczekać odpowiednią ilość minut (przedłużoną dwukrotnie w stosunku do gotowania we wrzątku np. jajka na miękko - 6 minut).

Co do jajka na twardo?

Serwując je na śniadanie lub kolację możesz podawać z wieloma dodatkami w formie sosów oraz warzyw. Oto kilka propozycji:

  • domowy majonez - przyrządzony głównie na żółtkach i dobrym oleju rzepakowym lub słonecznikowym z odrobiną musztardy
  • sos aioli - to włoska odmiana majonezu przygotowywana na oliwie z oliwek zamiast oleju. Czosnek gra dużą rolę - możesz dowolnie modyfikować jego zawartość
  • sos holenderski - kremowy i gęsty dodatek na bazie masła, białego wina i żółtek. Jest kaloryczny i pasuje razem ze szparagami
  • mix sałat - poszarpane służą jako dodatek do jajek lub naturalna dekoracja

Co do jajka na miękko?

Świetnie smakuje podane w prosty sposób, doprawione jedynie solą i pieprzem. Zobacz, co możesz do niego dodać, aby urozmaicić smak klasycznego dania na śniadanie:

  • chrupiące tosty pokrojone w cienkie paseczki mocz w płynnym żółtku z dodatkiem sera lub sosu pomidorowego
  • zielone szparagi zawinięte w boczek lub szynkę parmeńską podane z sosem holenderskim
  • razem z awokado to doskonałe połączenie na grzance z bagietki lub chleba
  • jeżeli jesteś na diecie bez laktozy, zamień żółty ser na jajko na miękko podając pizzę - nie będzie sucha i idealnie połączy resztę składników

Sprawdź inne porady kulinarne:
Kulinarne triki - 25 rad
Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (31)
/20.10.2019 12:10
Gotowałam pół godziny i cały czas twarde
/16.09.2019 17:32
Co za chamstwo w komentarzach, brak szacunku do drugiego człowieka. Szkoda.
/11.03.2019 03:55
A wzór ten stworzył prof. Charles Williams z University of Exeter. I sprawa załatwiona :)
POKAŻ KOMENTARZE (28)