Jajka faszerowane łososiem wędzonym
Składniki:
- Opakowanie łososia wędzonego
- 8-10 jajek
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta słodkiej papryki w proszku
- Pół pęczka koperku
Przygotowanie
- Wyjmij łososia wędzonego i dokładnie osusz.
- Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
- Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
- Do blendera przełóż łososia, żółtka, majonez, jogurt naturalny i koperek. Dopraw solą, pieprzem i paprykę.
- Dokładnie zmiksuj – w zależności od upodobań. Do białek nałóż pastę jajeczną tak, aby utworzyć niewielka górkę.
- Podawaj z pociętymi gałązkami koperku i kroplą majonezu.
Z dodatkiem łososia surowego
Składniki:
- Filet z łososia (ok 200 g)
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Serek typu philadelphia
- 8-10 jajek
- Pół pęczka pietruszki
Przygotowanie
- Wyjmij łososia surowego i dokładnie osusz.
- Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
- Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
- Do blendera przełóż łososia, żółtka, oliwę, sok z cytryny, serek twarogowy i pietruszkę.
- Dopraw solą, pieprzem. Dokładnie zmiksuj. Podawaj z posiekaną pietruszką.
W wersji z chrzanem
Składniki:
- Filet z łososia (ok 200 g)
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki chrzanu ze śmietaną
- Serek typu philadelphia
- 8-10 jajek
Przygotowanie
- Wyjmij łososia wędzonego i dokładnie osusz.
- Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
- Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
- Do blendera przełóż łososia, żółtka, chrzan ze śmietaną, sok z cytryny, serek twarogowy. Dopraw solą, pieprzem.
- Dokładnie zmiksuj. Podawaj z koperkiem lub szczypiorkiem na wierzchu.
Z czym najlepiej łączyć łososia w nadzieniu do jajek faszerowanych?
W zależności od preferencji, nadzienie z łososiem doskonale sprawdza się z :
Awokado – bogate w kwasy omega-3, 6 i 9 ze względu na swoją kremową konsystencję sprawia, że możemy zredukować ilość majonezu, śmietany lub jogurtu. Idealne zwłaszcza w wersji fit dla osób na diecie.
Sos teriyaki lub sojowy – jajka faszerowane w stylu azjatyckim możesz połączyć z wasabi oraz sezamem. Pikantność zrównoważysz majonezem lub kremowym serkiem twarogowym.
Szparagi – doskonałe w sezonie zawierają dużą dawkę kwasu foliowego oraz wapń, fosfor i potas. Ugotowane możesz pokroić drobno i wmieszać w pastę jajeczną lub zmiksować na gładko.
Pomidory – zarówno świeże, jak i w formie koncentratu są doskonałym źródłem potasu. Wymieszaj je razem z łososiem i śmietaną i dopraw koperkiem. W wersji pikantnej dopraw ostrą papryczką w proszku.
Zobacz też:
Sprawdź, jak najlepiej farbować jajka domowymi sposobami! Niezawodna babka na oleju, która zawsze się udaje! Zobacz koniecznie!