jajka z łososiem fot. Adobe Stock

Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole! Zobacz najlepsze przepisy na jajka faszerowane łososiem!

Jajka faszerowane królują na wielkanocnym stole. To doskonała przekąska z łososiem, który możesz zestawić w dowolny sposób! Sprawdź nasze propozycje!
Sylwia Kazimierczuk / 04.04.2019 14:17
jajka z łososiem fot. Adobe Stock

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Składniki:

  • Opakowanie łososia wędzonego
  • 8-10 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta słodkiej papryki w proszku
  • Pół pęczka koperku

Przygotowanie

  1. Wyjmij łososia wędzonego i dokładnie osusz.
  2. Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
  4. Do blendera przełóż łososia, żółtka, majonez, jogurt naturalny i koperek. Dopraw solą, pieprzem i paprykę.
  5. Dokładnie zmiksuj – w zależności od upodobań. Do białek nałóż pastę jajeczną tak, aby utworzyć niewielka górkę.
  6. Podawaj z pociętymi gałązkami koperku i kroplą majonezu.

Z dodatkiem łososia surowego

Składniki:

  • Filet z łososia (ok 200 g)
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Serek typu philadelphia
  • 8-10 jajek
  • Pół pęczka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wyjmij łososia surowego i dokładnie osusz.
  2. Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
  4. Do blendera przełóż łososia, żółtka, oliwę, sok z cytryny, serek twarogowy i pietruszkę.
  5. Dopraw solą, pieprzem. Dokładnie zmiksuj. Podawaj z posiekaną pietruszką.

W wersji z chrzanem

Składniki:

  • Filet z łososia (ok 200 g)
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki chrzanu ze śmietaną
  • Serek typu philadelphia
  • 8-10 jajek

Przygotowanie

  1. Wyjmij łososia wędzonego i dokładnie osusz.
  2. Pozbądź się ewentualnych ości i pokrusz na mniejsze części lub rozdłub widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut i następnie przełóż do zimnej wody. Wyciągnij żółtka i rozkrusz.
  4. Do blendera przełóż łososia, żółtka, chrzan ze śmietaną, sok z cytryny, serek twarogowy. Dopraw solą, pieprzem.
  5. Dokładnie zmiksuj. Podawaj z koperkiem lub szczypiorkiem na wierzchu.

Z czym najlepiej łączyć łososia w nadzieniu do jajek faszerowanych?

W zależności od preferencji, nadzienie z łososiem doskonale sprawdza się z :

Awokado – bogate w kwasy omega-3, 6 i 9 ze względu na swoją kremową konsystencję sprawia, że możemy zredukować ilość majonezu, śmietany lub jogurtu. Idealne zwłaszcza w wersji fit dla osób na diecie.

Sos teriyaki lub sojowy – jajka faszerowane w stylu azjatyckim możesz połączyć z wasabi oraz sezamem. Pikantność zrównoważysz majonezem lub kremowym serkiem twarogowym.

Szparagi – doskonałe w sezonie zawierają dużą dawkę kwasu foliowego oraz wapń, fosfor i potas. Ugotowane możesz pokroić drobno i wmieszać w pastę jajeczną lub zmiksować na gładko.

Pomidory – zarówno świeże, jak i w formie koncentratu są doskonałym źródłem potasu. Wymieszaj je razem z łososiem i śmietaną i dopraw koperkiem. W wersji pikantnej dopraw ostrą papryczką w proszku.

Zobacz też:
Sprawdź, jak najlepiej farbować jajka domowymi sposobami! Niezawodna babka na oleju, która zawsze się udaje! Zobacz koniecznie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)