40 pomysłów na zdrowe przekąski dla dorosłych i dla dzieci do przygotowania w mig. Do pracy, szkoły, na co dzień i na wieczór przy serialu

Zdrowe przekąski fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora
Zdrowe przekąski powinny nie tylko dostarczać ważnych dla zdrowia składników. Powinny też sycić, więc nie mogą składać się wyłącznie z węglowodanów. Te najzdrowsze dostarczają też białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Trzeba jednak pamiętać, że zdrowa przekąska to niewielki posiłek, który wpisze się w kaloryczność całego jadłospisu, więc pomoże zachować lub uzyskać prawidłową masę ciała. Powinien dostarczać około 150-200 kcal.
Ewa Cwil / 26.01.2024 14:38
Zdrowe przekąski fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora

Zdrowe przekąski mogą być smaczne i apetyczne, a ich przygotowanie nie musi wymagać wiele czasu. Udowadniamy to naszymi pomysłami. Skorzystaj z nich, żeby zaspokoić głód, dodać sobie energii i odżywić ciało. Pamiętaj tylko, żeby wielkość porcji dopasować do swojego zapotrzebowania na kalorie. W ten sposób uzyskasz dietetyczne przekąski poniżej 100 kcal lub zwykłe zdrowe miniposiłki do 200 kcal.

Spis treści:

  1. Zdrowe przekąski – zasady
  2. 10 pomysłów na zdrowe przekąski dla każdego
  3. Zdrowe przekąski dla dzieci
  4. Zdrowe przekąski na wieczór
  5. Zdrowe przekąski ze sklepu
  6. Zdrowe przekąski do pracy

Zdrowe przekąski – zasady ich komponowania

Przekąska to niewielki posiłek, który zjadasz zazwyczaj 1-2 razy dziennie pomiędzy 3 posiłkami głównymi. Przyjmuje się, że zdrowa przekąska powinna dostarczać od 5 do 10% kalorii spożywanych w ciągu całego dnia. Oznacza to, że:

  • jeśli stosujesz dietę 2000 kcal, to twoja przekąska powinna mieć od 100-200 kcal,
  • jeśli stosujesz dietę 1800 kcal, to twoja przekąska powinna mieć od 90-180 kcal,
  • jeśli stosujesz dietę 1500 kcal, to twoja przekąska powinna mieć od 75-150 kcal.

Jednak nie tylko kaloryczność przegryzki ma znaczenie, bardzo ważny jest także jej skład. Zdrowa przekąska zapewnia sytość i pozwala funkcjonować, bez uczucia głodu, do kolejnego posiłku. Sytość zapewniają połączenia:

  • błonnik pokarmowy (z warzyw lub owoców) + źródło białka (np. ser, jajko, warzywa strączkowe)
  • błonnik pokarmowy (z warzyw lub owoców) + źródło tłuszczu (np. orzechy, pestki).

Do niektórych przekąsek możesz jeszcze opcjonalnie dodać produkt węglowodanowy (np. pieczywo, kasza, płatki zbożowe). Węglowodany złożone stabilizują poziom cukru we krwi i dodatkowo zapobiegają wystąpieniu głodu. Zobacz, jak wiedzę teoretyczną zastosować w praktyce.

10 pomysłów na zdrowe przekąski

Zdrowa przekąska do pracy czy szkoły powinna być przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Z tego powodu nasze propozycje oparliśmy o produkty gotowe, które możesz zabrać ze sobą z domu lub kupić po drodze.

Zdrowa przekąska z jogurtem

  • 1 op. jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej jogurt kokosowy lub sojowy) – źródło białka i tłuszczu
  • 1 mandarynka lub inny mały owoc – źródło błonnika pokarmowego
  • 2 łyżki płatków owsianych – źródło węglowodanów złożonych

Zdrowa przekąska z hummusem

  • 2 wafle ryżowe pełnoziarniste – źródło węglowodanów
  • 2 łyżeczki hummusu – źródło białka i tłuszczu
  • pomidorki koktajlowe i kiełki brokułu – źródło błonnika pokarmowego

Zdrowa przekąska owocowo-orzechowa

  • 1 grejpfrut – źródło błonnika pokarmowego
  • garść orzechów włoskich – źródło tłuszczu

Zdrowa przekąska z warzyw

  • słupki marchewki – źródło błonnika pokarmowego
  • 2 łyżki hummusu – źródło białka i tłuszczu

Zdrowa przekąska z masłem orzechowym

  • 1 banan – źródło błonnika pokarmowego i węglowodanów
  • 2 łyżki masła orzechowego – źródło tłuszczu

Zdrowa przekąska z sokiem

  • szklanka soku warzywnego – źródło błonnika pokarmowego
  • garść orzechów nerkowca – źródło tłuszczu

Zdrowa przekąska z kefirem

  • szklanka kefiru – źródło białka i tłuszczu
  • szklanka truskawek/malin – źródło błonnika pokarmowego

Zdrowa przekąska z wędliną

  • 2 plasterki wędliny z piersi indyka – źródło białka
  • słupki z ½ papryki – źródło błonnika pokarmowego

Zdrowa przekąska z czekoladą

  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70% – źródło tłuszczu
  • mała pomarańcza – źródło błonnika pokarmowego

Zdrowa przekąska z jajkiem

  • 1 jajko na twardo – źródło białka i tłuszczu
  • 1 ogórek kiszony – źródło błonnika pokarmowego
  • garść orzechów laskowych – źródło tłuszczu

Zdrowe przekąski dla dzieci

Zdrowe przekąski dla dzieci to te dopasowane do ich wieku – najmłodsze dzieci przecież nie jedzą wszystkiego tego, co starsze i dorośli. W przypadku najmłodszych trzeba je dopasować do etapów rozszerzania diety niemowlaka. Na pewno sprawdzą się musy owocowe i przeciery warzywne czy warzywno-owocowe.

Ze starszymi pociechami jest łatwiej, gdyż można im podawać te same zdrowe przekąski, które powinni jadać dorośli. Natomiast warto dopasować je do preferencji dziecka i wykluczyć pokarmy, na które dziecko ma alergię.

W domu można szykować przekąski na ciepło w postaci placuszków z owocami, zup, tostów zapiekanych z chudą wędliną i dodatkiem warzyw. Sprawdzą się też małe zdrowe kanapki dla dzieci.

Zawsze dobrym pomyłem jest też podanie dziecku pokrojonych owoców lub owoców drobnych (dla starszych dzieci, żeby młodsze się na zadławiło) – truskawek, winogron, czereśni, jogurtu naturalnego z owocami, pokrojonych surowych warzyw.

Zdrowe przekąski na wieczórfot. Zdrowe przekąski na wieczór/ Adobe Stock, Katecat

Zdrowe przekąski na wieczór

Zapewne większości osób, które szukają pomysłów na zdrowe wieczorne pojadanie, chodzi o przekąski, które mają zastąpić czipsy czy ciasteczka zajadane przy okazji oglądania seriali, czy filmów. Dlatego skupimy się na takich zdrowych przekąskach, po które często się sięga i je malutkimi porcjami. Wiele z nich apetycznie chrupie.

Nasze propozycje to:

  • koreczki z pomidorków koktajlowych, mozzarelli i bazylii,
  • niesolony lub mało solony popcorn bez tłuszczu,
  • mieszanka suszonych owoców z orzechami,
  • słupki warzywne (papryka, marchewka, ogórki) z dipem jogurtowym,
  • chrupkie pieczywo maczane w 3 sosach – jogurtowo-keczupowym, jogurtowo-imbirowym, jogurtowo-czosnkowym,
  • koreczki z winogron, mozzarelli i sera feta,
  • ciasteczka owsiane,
  • keto granola,
  • cząstki świeżych owoców: jabłek, gruszek, mandarynek, grejpfrutów, arbuza, czereśnie, truskawki,
  • pestki dyni jadane na przemian z cząstkami melona.

Zdrowe przekąski ze sklepu

W sklepach można znaleźć wiele gotowych produktów, które wpiszą się na listę zdrowych przekąsek. Trzeba jednak pamiętać, że rzadko kiedy jeden produkt dostarcza jednocześnie znaczących ilości węglowodanów, białka, tłuszczu i błonnika. W dodatku niektóre z nich są wysokokaloryczne, więc trzeba ograniczać się z wielkością porcji.

Dlatego najlepiej łączyć w jednej przekąsce przynajmniej 2 różne produkty, np. jogurt z migdałami czy pestkami nasion, owoce czy warzywa z hummusem lub owoce z orzechami. W ten sposób nasycisz się na dłużej i dostarczysz organizmowi więcej cennych składników. Pozostaje tylko kontrolowanie kaloryczności, aby przekąski „zmieściły się” pod tym względem w kaloryczności całego dziennego menu.

Gotowe zdrowe przekąski ze sklepu:

  • ciasteczka zbożowe bez cukru i tłuszczu utwardzonego,
  • suszone owoce,
  • orzeszki pistacjowe,
  • mieszanka orzechów,
  • czipsy z owoców i warzyw,
  • minimarchewki + hummus,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika,
  • migdały,
  • musy owocowo-zbożowe,
  • soki warzywno-owocowe,
  • jogurty naturalne, np. skyr,
  • jogurty owocowe z dobrym składem.

Możesz także szukać gotowych przekąsek w postaci np. batoników zbożowych. Zawsze jednak dokładnie sprawdzaj skład takich produktów i ich kaloryczność. Wiele pozornie zdrowych przekąsek zawiera mnóstwo łatwoprzyswajalnych cukrów i niewiele białka czy zdrowego tłuszczu. Takich lepiej unikać, bo nie nasycą na zbyt długo.

Zdrowe przekąski ze sklepufot. Zdrowe przekąski ze sklepu/ Adobe Stock, mizina

Zdrowe przekąski do pracy

Do pracy można zabrać gotowe zdrowe przekąski ze sklepu lub przygotować sobie przegryzki w domu i je ze sobą zabrać. Sprawdzą się:

  • kanapki z pieczywa razowego z pastą z awokado i jaja + jabłko,
  • makaron z pomidorami, bazylią, mozzarellą i oliwą,
  • słupki warzyw (marchew, seler naciowy, ogórek) z hummusem,
  • sałatka z sałaty, pomidorków koktajlowych, ogórka, sera feta, z dodatkiem sosu winegret i pestek dyni,
  • chrupkie razowe pieczywo i pasta z białego chudego sera z rzodkiewkami, kiełkami i pestkami słonecznika,
  • porcja winogron, słupki marchewki, jogurt naturalny z pokruszonymi orzechami,
  • banan, duża garść borówek amerykańskich, porcja migdałów, kulki mozzarelli,
  • czerwona papryka pokrojona w słupki, podgotowane różyczki brokułów + dip hummusowo-jogurtowy z sezamem,
  • plastry pomidorów z 2 plastrami cheddara, listkami bazylii i oliwą + chrupkie pieczywo,
  • mus jabłkowy z pokruszonymi orzechami i nasionami oraz jogurtem naturalnym.

Wszystkie te zdrowe przekąski szykuje się bardzo szybko i zjada na zimno. Są więc nie tylko odżywcze, ale i bardzo praktyczne.

Artykuł pierwotnie opublikowała Barbara Dąbrowska dnia 10.02.2010 r.

Czytaj także:
4 pomysły na tanią przekąskę na imprezę
Przekąski na urodziny dziecka – 5 propozycji
Keto przekąski: jak przygotować przekąski niskowęglowodanowe

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.

Redakcja poleca

REKLAMA