Składniki:
- 500 g sera żółtego,
- 300 g pieczarek,
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g),
- 3 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie serka Philadelphia,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ta rolada serowa to obowiązkowy punkt każdej imprezy. Możesz zrobić ją jeszcze tego samego dnia i masz gwarancję, że zasmakuje każdemu (nawet najbardziej wybrednemu) gościowi. Dodaj do niej kremowego serka, szpinaku, pieczarek i smażonej cebuli.
Jeśli nie przepadasz za serem, zrób roladę szpinakową z łososiem. Będzie równie smaczna i prosta w przygotowaniu! Sprawdź też inne przepisy na przekąski na imprezę.
Jak przygotować roladę serową?
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wcześniej wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Jajka i majonez roztrzep w misce.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do jajek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na papier do pieczenia i dokładnie rozsmaruj na kształt prostokąta.
- Piecz przez ok. 15 minut. Ciasto lekko podrośnie.
- Gdy ciasto la roladę serową będzie w piekarniku, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż na złoty kolor.
- Na patelnię dodaj (koniecznie rozmrożony!) szpinak i smaż, aż odparuje z niego cała woda. Dopraw solą i pieprzem i lekko ostudź.
- Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Podsmaruj całość serkiem Philadelphia, a następnie rozprowadź po całości szpinak z pieczarkami.
- Zwiń roladę serową i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Smacznego!
Więcej pomysłów na imprezowe przekąski:
Smażone polędwiczki z kurczaka
Sałatka gyros
Koreczki na kilka sposobów
Pizza z patelni