Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę

Racuchy drożdżowe sprawdzą się za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a przy okazji szybkiego i przyjemnego w przygotowaniu. Podawaj je z cukrem pudrem lub dżemem.
Urszula Wilczkowska / 14.01.2020 08:01
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 500 g mąki,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:

Racuchy drożdżowe to klasyczny pomysł na śniadanie lub kolację na słodko. Są puszyste, lekko wilgotne w środku i łatwo się smażą. Ciasto powinno rosnąć łącznie przez około 2 godziny. Jeśli więc szukasz szybszego przepisu na te placuszki, przygotuj racuchy bez drożdży lub racuchy z jabłkami.

  1. Mąkę i sól wsyp do naczynia. Na środku zrób wgłębienie.
  2. Włóż do wgłębienia pokruszone drożdże i zasyp je cukrem. Wlej pół szklanki letniego (nie zimnego!) mleka, przykryj szmatką i odłóż na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Dodaj resztę letniego mleka oraz jajko. Wymieszaj na gładką masę, przykryj szmatką i odłóż jeszcze na 1-1,5 godziny. Ciasto na racuchy drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż na złoty kolor po obu stronach. Do nabierania użyj łyżki zamoczonej w gorącej wodzie – ciasto nie będzie się wtedy do niej kleić. Gotowe racuchy drożdżowe podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na słodkie przekąski i desery:
Drożdżowe cynamonki
Bułeczki maślane
Ptysie z kremem czekoladowym
Muffinki bananowe

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)