Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 500 g mąki,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Racuchy drożdżowe to klasyczny pomysł na śniadanie lub kolację na słodko. Są puszyste, lekko wilgotne w środku i łatwo się smażą. Ciasto powinno rosnąć łącznie przez około 2 godziny. Jeśli więc szukasz szybszego przepisu na te placuszki, przygotuj racuchy bez drożdży lub racuchy z jabłkami.
- Mąkę i sól wsyp do naczynia. Na środku zrób wgłębienie.
- Włóż do wgłębienia pokruszone drożdże i zasyp je cukrem. Wlej pół szklanki letniego (nie zimnego!) mleka, przykryj szmatką i odłóż na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
- Dodaj resztę letniego mleka oraz jajko. Wymieszaj na gładką masę, przykryj szmatką i odłóż jeszcze na 1-1,5 godziny. Ciasto na racuchy drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
- Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż na złoty kolor po obu stronach. Do nabierania użyj łyżki zamoczonej w gorącej wodzie – ciasto nie będzie się wtedy do niej kleić. Gotowe racuchy drożdżowe podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na słodkie przekąski i desery:
Drożdżowe cynamonki
Bułeczki maślane
Ptysie z kremem czekoladowym
Muffinki bananowe