Bób po sycylijsku - prosty przepis idealny na wiosnę i lato

Bób po sycylijsku to pyszna przekąska z przyprawami i oliwą z oliwek. Doskonale pasuje do obiadu jako warzywny dodatek, ale może być także świetnym, lekkim posiłkiem w upalne dni. Bób ma charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać, kiedy nadarza się okazja.
/ 10.06.2022 05:30
DRUKUJ PRZEPIS
Bób po sycylijsku - prosty przepis idealny na wiosnę i lato fot. Adobe Stock, SophiaPics
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g bobu,
  • pół szklanki wody,
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej,
  • łyżka oregano,
  • ząbek czosnku.
Przygotowanie:
  1. Bób umyj i wrzuć do garnka z gotującą się wodą na ok. 10 minut, aż całość zmięknie.
  2. Następnie odcedź bób na sitku i lekko ostudź. Następnie każdą sztukę delikatnie natnij, aby przyprawy mogły dostać się pod skórkę.
  3. Przygotuj marynatę do bobu po sycylijsku, mieszając oliwę, oregano i sól. Wymieszaj delikatnie z ziarnami ugotowanego bobu, a następnie dodaj ząbek czosnku obrany i przekrojony na pół.
  4. Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Warto w tym czasie kilkukrotnie zamieszać całość (np. tuż przed pójściem spać i po obudzeniu), aby smaki dobrze się połączyły.

Oto więcej przepisów z bobem w roli głównej:
Makaron z bobem w sosie śmietanowym
Jak gotować bób?
 

DRUKUJ PRZEPIS