Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- arbuz o wadze ok. 1 kg.
Dodatkowo do wariantu nr I:
- 100 g sera feta,
- 3 łyżki miodu,
- kilka sztuk orzechów włoskich,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Dodatkowo do wariantu nr II:
- 3 łyżki miodu (najlepiej o płynnej konsystencji),
- 2 łyżki tymianku.
Przygotowanie:
Grillowany arbuz ma charakterystyczny smak, który trudno opisać - trzeba po prostu spróbować i się przekonać! Wzbogać go pozornie nietypowymi dodatkami, a powstanie pyszna przekąska.
Wariant I:
- Arbuza pokrój na plastry. Nie pozbawiaj go skórki, aby miąższ się nie pokruszył.
- Każdy plaster posmaruj miodem.
- Grilluj arbuza po 2-3 minuty na każdej stronie.
- Grillowanego arbuza serwuj z pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami włoskimi i odrobiną sosu sojowego.
Wariant II:
- Arbuza pokrój na plastry. Nie obieraj go ze skórki
- Miód wymieszaj z suszonym tymiankiem. Wysmaruj mieszanką arbuza i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Więcej o arbuzach:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy i ma dużo kcal?
Arbuz - właściwości i witaminy