Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska

Paszteciki z mięsem to szybki i prosty sposób na pyszną przekąskę. Doskonale będą też pasować do czerwonego barszczu lub tradycyjnego żurku.
Urszula Wilczkowska / 10.02.2020 15:34
DRUKUJ PRZEPIS
Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g gotowanego mięsa (może być mięso z rosołu),
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 duże jajko,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie:

Paszteciki z mięsem sprawdzą się nie tylko w towarzystwie tradycyjnych zup. Jeśli podasz je jako przystawkę lub przekąski na imprezie, gwarantujemy – znikną w mgnieniu oka. Są pyszne, bardzo aromatyczne i wilgotne w środku. Ciasto za to jest chrupiące i doskonale dopełnia jego smak.

W wersji wegetariańskiej możesz wypełnić je soczewicą lub warzywami. W takim wydaniu będą smakować równie dobrze! Pysznie smakują również paszteciki z kapustą i grzybami. Jak zaś przyrządzić paszteciki z mięsem?

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i smaż na oleju, aż się zrumieni. Razem z ugotowanym mięsem przepuść przez maszynkę do mielenia, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
  3. Paszteciki z mięsem możesz przygotować na dwa sposoby. W pierwszej rozwałkuj ciasto na duży prostokąt, przekrój wzdłuż na pół i ułóż równomiernie farsz wzdłuż dłuższych boków. Zwiń w rolady i pokrój w ok. 4 cm kawałki. Górę posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  4. W drugiej wersji będziesz potrzebować kokilek lub formy do muffinów. Wysmaruj je margaryną i wyłóż ciastem. Do środka włóż farsz, a następnie przykryj krążkiem ciasta. Zrób na wierzchu nacięcia i posmaruj jajkiem.
  5. Paszteciki z mięsem pocięte w roladki piecz przez 30 minut, a przygotowane w kokilkach lub foremkach – 45 minut. Wierzch powinien być pięknie zrumieniony. Smacznego!

Więcej potraw z wołowiny:
Rumsztyk wołowy
Chili con carne
Pieczona pręga wołowa
Czulent z wołowiną i fasolą

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)