Składniki:
- 500 g gotowanego mięsa (może być mięso z rosołu),
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 duże jajko,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 jajko do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie:
Paszteciki z mięsem sprawdzą się nie tylko w towarzystwie tradycyjnych zup. Jeśli podasz je jako przystawkę lub przekąski na imprezie, gwarantujemy – znikną w mgnieniu oka. Są pyszne, bardzo aromatyczne i wilgotne w środku. Ciasto za to jest chrupiące i doskonale dopełnia jego smak.
W wersji wegetariańskiej możesz wypełnić je soczewicą lub warzywami. W takim wydaniu będą smakować równie dobrze! Pysznie smakują również paszteciki z kapustą i grzybami. Jak zaś przyrządzić paszteciki z mięsem?
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i smaż na oleju, aż się zrumieni. Razem z ugotowanym mięsem przepuść przez maszynkę do mielenia, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
- Paszteciki z mięsem możesz przygotować na dwa sposoby. W pierwszej rozwałkuj ciasto na duży prostokąt, przekrój wzdłuż na pół i ułóż równomiernie farsz wzdłuż dłuższych boków. Zwiń w rolady i pokrój w ok. 4 cm kawałki. Górę posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- W drugiej wersji będziesz potrzebować kokilek lub formy do muffinów. Wysmaruj je margaryną i wyłóż ciastem. Do środka włóż farsz, a następnie przykryj krążkiem ciasta. Zrób na wierzchu nacięcia i posmaruj jajkiem.
- Paszteciki z mięsem pocięte w roladki piecz przez 30 minut, a przygotowane w kokilkach lub foremkach – 45 minut. Wierzch powinien być pięknie zrumieniony. Smacznego!
Więcej potraw z wołowiny:
Rumsztyk wołowy
Chili con carne
Pieczona pręga wołowa
Czulent z wołowiną i fasolą