Dlaczego spożywając piwo mamy ochotę na mało co nieco? Otóż to za sprawą lupuliny z chmielu, która pobudza nasz apetyt. Oglądając mecz w telewizji lub podczas spotkań w mniejszym gronie przy piwie, aż prosi się o wyłożenie przekąsek. Szeroko popularne są paluszki, krakersy, orzeszki solone czy oliwki.
Jednak złocisty trunek można łączyć z innymi produktami. Popularne ostatnio sery łączy się najczęściej z degustacją wina czy, whiskey. A sery doskonale pasują także do piwa. Nic dziwnego, koneserzy wytrawnych połączeń z pewnością powiedzą Wam, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino.
Zobacz także: Zdrowe, niskokaloryczne przekąski
Przekąski serowe
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Oprócz serów do piwa serwuje się różnego rodzaju koreczki, proste i szybkie w wykonaniu - oczywiście z serem.
Ja osobiście do piwa jako przekąskę polecam ‘’śliwkę w boczku” – jak ją przygotować? Nic prostszego! Podsmażony boczek, owijamy wokół śliwki, całość jeszcze podsmażamy lub podpiekamy w piekarniku i mamy gotowy przysmak.
Ważne jest aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. No właśnie ta łatwość…daleko nie szukajmy. Można szybko i łatwo przyrządzić tartinki krakersowe.
Składniki
- 1 paczka krakersów
- plasterki i trójkąciki sera topionego
- kilka plasterków wędliny
- natka pietruszki,
- ogórek,
- kawałek papryki
- przyprawy: sól , pieprz
Krakersy smarujemy serkiem topionym, na ser topiony kładziemy kawałeczki sera i wędliny. Przybieramy natką pietruszki, ogórkiem, papryką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na tak przygotowane krakersy możemy położyć składniki które uwielbiamy, miniaturowe kanapeczki będą świetnie pasowały do jasnych lagerów czy piw wyraźnie chmielonych jak pilznery.
Do lżejszych piw pszenicznych czy nawet piw owocowych można podać coś na słodko. Np. Tartinki z serem gorgonzolą, gruszką i truskawką. To kanapeczka o nietypowym zestawieniu smaków: ostry i nieco słonawy smak gorgonzoli idealnie współgra ze słodyczą gruszki i truskawki.
Składniki
- 5-6 kromek pieczywa wieloziarnistego
- 5 dag sera Gorgonzola
- 1 gruszka
- 8-10 truskawek
- kiełki lucerny
Kromki pieczywa kroimy na połowy i smarujemy serem gorgonzola. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Truskawki myjemy i również kroimy w plastry. Plasterki gruszki i truskawki układamy na pieczywie posmarowanym serem. Gotową kanapkę dekorujemy kilkoma kiełkami lucerny.
Polecamy: Które przekąski są najzdrowsze?
A może by tak połączyć owoce morza z piwem?
Proponuję: Chrupiące krewetki w migdałowym cieście
Złociste krewetki podkreślą smak niejednego piwa. Smażone w głębokim tłuszczu swą chrupkość zawdzięczają grubej warstwie ciasta pokrytej kruszonymi i uprażonymi migdałami.
Składniki:
- 0.5 kg krewetek
- 2 jajka
- 1/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mąki
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka uprażonych i pokruszonych płatków migdałowych
- Oliwa z oliwek do smażenia
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
Ciasto: w misce mieszamy jajka, śmietanę, mąkę, czosnek, sól, pieprz cayenne oraz imbir. Świeże krewetki obieramy ze skorup, mrożone wcześniej rozmrażamy. Następnie zanurzamy je w cieście. Do głębokiego talerza przesypujemy płatki migdałowe. Każdą z krewetek obtaczamy w migdałach. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwą patelni do uzyskania złocistego koloru.
Owoce morza najbardziej pasują do Irlandzkich Stoutów a także porterów.
Zobacz także: Czym różni się porter od stouta?
Dla tych którzy wolą bardziej dietetyczne przekąski. Propozycja placuszków z cukinii.
Placuszki z cukinii
Potrzebujemy:
- pół szklanki otrębów pszennych,
- średnia cukinia,
- dwa jajka,
- małe opakowanie twarożku,
- łyżka cukru i łyżeczka soli.
Otręby mielimy, cukinię ścieramy na tarce i wyciskamy wodę. Mieszamy otręby i cukinię z twarożkiem, jajkami i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.
W upalne dni, kiedy mamy ochotę na orzeźwiającego pszeniczniaka, możemy szybko przygotować małe co nie co. Koreczki z arbuza i sera fety! Zaskakujące połączenie.
Kroimy kawałki ziemnego arbuza i łączymy z mniejszymi kawałeczkami sera fety, pokrojonego w kostkę. Całość nabijamy na wykałaczkę. Pyszne i zaskakujące połączenie które świetnie pasuje do piw lekkich, a również samo w sobie przynosi orzeźwienie.
Popularne przysmaki do piwa nie muszą być tylko na talerzu. Mogą być też w… piwie. Wystarczy wrzucić garść solonych orzeszków do szklanki z piwem i... samemu się przekonać. Efekt wizualny porywający.
Polecamy: Piwo dla kobiet