Pasta ziołowa
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek bazylii
- pęczek oregano
- pęczek kolendry
- 40 g prażonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej z pestek winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zioła wrzucamy do blendera. Delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy oliwę lub olej, sól, pieprz oraz czosnek. Całość miksujemy na gładką masę. Na sam koniec dodajemy prażone pestki dyni. Uruchamiamy blender na 2 – 3 obroty. Tak, aby pestki były wyczuwalne. Podajemy ze świeżym, razowym pieczywem posmarowanym jedynie masłem lub jako dodatek do wędlin czy twarożku.
Pasta warzywna
Składniki:
- 2 pomidory
- 5 rzodkiewek
- 2 żółte papryki
- 1 zielony ogórek
- 2 marchewki
- kilka różyczek brokuła
- ½ szklanki groszku zielonego
- 1 opakowanie sera białego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek świeżego szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ser, jogurt, przyprawy oraz pokrojone wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy zioła i dodajemy do masy. Raz jeszcze dokładnie mieszamy. Powstałą pastę kładziemy na kanapki ozdabiając je świeżymi warzywami lub ziołami.
Zobacz także: Kiełki w wiosennym menu - obowiązkowo
Pasta z kiełkami
Składniki:
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 opakowanie kiełków lucerny
- 1 opakowanie kiełków słonecznika
- 1 opakowanie kiełków brokuła
- 3 łyżki grubo mielonych pistacji
- 1 opakowanie kiełków soczewicy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie sera białego lub twarożku śmietankowego
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładanie mieszamy. Powstałą pastą rewelacyjnie nadaje się na wiosenne śniadania. Posmaruj nią, np. razowe naleśniki.
Pasta orzechowa
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów Pecan
- 100 g orzechów makadamia
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Powstała pasta orzechowa to świetny dodatek, np. do kanapki z wiosennym twarożkiem lub pieczoną gruszką.
Zobacz także: Orzechy włoskie - ważny składnik diety
Pasta miodowo-owocowa
Składniki:
- 3 banany
- 200g malin lub truskawek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Powstała pasta owocowa idealnie nadaje się do smarowania tostów, francuskich rogalików chałki. Dla urozmaicenia możemy posypać przygotowaną kanapkę drobno pokrojoną trawą cytrynową.
Pasta z awokado
- 1 duże awokado
- 2 pomidory
- 1 mała papryczka chili
- 2 żółte papryki
- 1 zielony ogórek
- 2 garści rukoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Papryczkę chili kroimy na pół i usuwamy pestki. Podobnie postępujemy z zielonym ogórkiem. Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do blendera, przyprawiamy i miksujemy. Pastę posypujemy obficie świeżą rukolą. Podajemy do kanapek z jajkiem, serkiem wiejskim czy kładziemy bezpośrednio na chleb.
Pasta grecka
Składniki:
- 10 oliwek zielonych, czarnych lub mieszanych
- 1 opakowanie sera feta
- 1 zielony ogórek
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- pęczek bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pastą smarujemy, np. świeży, wiejski, grecki chleb pszenno-kukurydziany.
Zobacz także: Test: Czy jesteś uzależniony /-a od jedzenia?