Wiosenne pasty - idealne na kanapki

Po okresie zimy i warzyw głównie ze słoiczka, sklepy i okoliczne targi zalewane są ogromem świeżych warzyw, owoców i ziół. Warto wykorzystać ten fakt i urozmaicić codzienne śniadania czy kolacje. Przedstawiamy serię przepisów na wiosenne pasty.
/ 03.04.2013 10:43

Pasta ziołowa

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek bazylii
  • pęczek oregano
  • pęczek kolendry
  • 40 g prażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zioła wrzucamy do blendera. Delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy oliwę lub olej, sól, pieprz oraz czosnek. Całość miksujemy na gładką masę. Na sam koniec dodajemy prażone pestki dyni. Uruchamiamy blender na 2 – 3 obroty. Tak, aby pestki były wyczuwalne. Podajemy ze świeżym, razowym pieczywem posmarowanym jedynie masłem lub jako dodatek do wędlin czy twarożku.

Pasta warzywna

Składniki:

  • 2 pomidory                                      
  • 5 rzodkiewek
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 marchewki
  • kilka różyczek brokuła
  • ½ szklanki groszku zielonego
  • 1 opakowanie sera białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ser, jogurt, przyprawy oraz pokrojone wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy zioła i dodajemy do masy. Raz jeszcze dokładnie mieszamy. Powstałą pastę kładziemy na kanapki ozdabiając je świeżymi warzywami lub ziołami.

Zobacz także: Kiełki w wiosennym menu - obowiązkowo

Pasta z kiełkami

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
  • 1 opakowanie kiełków lucerny
  • 1 opakowanie kiełków słonecznika
  • 1 opakowanie kiełków brokuła
  • 3 łyżki grubo mielonych pistacji
  • 1 opakowanie kiełków soczewicy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie sera białego lub twarożku śmietankowego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładanie mieszamy. Powstałą pastą rewelacyjnie nadaje się na wiosenne śniadania. Posmaruj nią, np. razowe naleśniki.

Pasta orzechowa

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów Pecan
  • 100 g orzechów makadamia
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Powstała pasta orzechowa to świetny dodatek, np. do kanapki z wiosennym twarożkiem lub pieczoną gruszką.

Zobacz także: Orzechy włoskie - ważny składnik diety

Pasta miodowo-owocowa

Składniki:

  • 3 banany
  • 200g malin lub truskawek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Powstała pasta owocowa idealnie nadaje się do smarowania tostów, francuskich rogalików chałki. Dla urozmaicenia możemy posypać przygotowaną kanapkę drobno pokrojoną trawą cytrynową.

Pasta z awokado

  • 1 duże awokado
  • 2 pomidory
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 garści rukoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Papryczkę chili kroimy na pół i usuwamy pestki. Podobnie postępujemy z zielonym ogórkiem. Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do blendera, przyprawiamy i miksujemy. Pastę posypujemy obficie świeżą rukolą. Podajemy do kanapek z jajkiem, serkiem wiejskim czy kładziemy bezpośrednio na chleb.

Pasta grecka

Składniki:

  • 10 oliwek zielonych, czarnych lub mieszanych
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek bazylii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pastą smarujemy, np. świeży, wiejski, grecki chleb pszenno-kukurydziany.

Zobacz także: Test: Czy jesteś uzależniony /-a od jedzenia?

Redakcja poleca

REKLAMA