pancakes - jak zrobić fot. Adobe Stock

Jak zrobić puszyste pancakes? Lepsze niż te z restauracji!

Pancakes to pomysł na przygotowanie pysznych, puszystych placuszków! Zrobisz je nie tylko na słodko, ale również na słono. Zobacz, co zrobić, aby zawsze wyszły idealne!
Weronika Kwaśniak / 22.11.2019 10:18
pancakes - jak zrobić fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis na pancakes
  2. W wersji czekoladowej
  3. Z czym podawać?
  4. Czym różnią się od naleśników?
  5. Dlaczego nie wyrastają?
  6. Co dodać zamiast maślanki?

Przepis na pancakes (naleśniki amerykańskie)

Składniki na podstawową wersję to:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatki do serwowania: owoce, posypki, syrop klonowy lub inne.

Przygotowanie

  1. W misce połącz sypkie składniki - przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj.
  2. Roztrzep jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem.
  3. Teraz połącz suche składniki z masą jajeczną.
  4. Wymieszaj lub zmiksuj, aż masy się połączą.
  5. Smaż na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważaj przy przekręcaniu!
  6. Serwuj z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.

Zobacz więcej przepisów kuchni amerykańskiej

W wersji czekoladowej

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, połącz z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, wszystko razem zmiksuj.
  2. Do masy wbijaj jajka i miksuj. Teraz dodaj roztopione masło i mleko, ponownie wymieszaj.
  3. Na samym końcu dodaj posiekaną lub startą na tarce czekoladę. Masę zmieszaj.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się małe pęcherzyki powietrza, to nieomylny znak, że należy go przekręcić na drugą stronę.
  5. Serwuj z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną lub ulubionymi posypkami.

Z czym podawać?

Amerykanie zazwyczaj w wersji śniadaniowej podają je z jagodami, masłem połączonym z miodem, syropem klonowym albo bitą śmietaną w zestawieniu z owocami. W USA bywają również dodatkiem do dania obiadowego - wtedy podaje się je z chrupiącym bekonem lub sadzonym jajkiem.

Pancakes z jajkiem sadzonymfot. Adobe Stock

Czym różnią się od zwykłych naleśników?

Tradycyjne naleśniki są cienkie i mogą być wyrabiane zarówno z mąki pszennej, jak i orkiszowej, żytniej, owsianej lub mieszanki ryżowej z gryczaną lub jaglaną. Ciasto musi być odpowiednio rzadkie, aby móc rozlać je po całej patelni.

Amerykańska wersja przyrządzana jest z mąki pszennej lub z tej dostępnej poza granicami kraju, typu „self raising flour” co oznacza, że nie musisz dodawać już nic, aby pięknie wyrosły. Do ogólnodostępnej dodaj proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, aby dobrze wyrosły i były pulchne.

Ciasto do pancakes jest 2-krotnie gęstsze, aby mogło utrzymać niewielki rozmiar i nie rozlać się po całej powierzchni patelni. Na masę wykorzystuje się również masło, maślankę oraz ubite jajka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Dlaczego nie wyrastają?

Nieodpowiednie proporcje to nie jedyna z przyczyn płaskich i nierównych placków. Zobacz, co mogło zawieść i jak się przed tym uchronić następnym razem:

  1. Sprawdzaj świeżość proszku do pieczenia. Unikaj zwietrzałego i przeterminowanego produktu – jego właściwości z pewnością odbiegają daleko od ideału.
  2. Na początku dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki przed dodaniem mokrych. To zabezpieczy przed powstawaniem grudek oraz zmniejszy ryzyko powstawania nieestetycznych surowych kawałków mąki w cieście.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki tylko do momentu połączenia. Nie miksuj zbyt długo i na gładko. Pozwól ciastu „odpocząć” po wyrabianiu, aby miało czas na wyrośnięcie przed smażeniem.

Pancakes z owocamifot. Adobe Stock

Co dodać zamiast maślanki?

Kwasy pojawiające się w maślance nadają puszystości i pozwalają na to, aby ciasto było lepiej napowietrzone. Jeżeli nie masz możliwości, aby ją wykorzystać, możesz użyć:

  1. Substytutem może być domowy kefir, które ma podobne właściwości. Zawiera jednak mniejszą ilość tłuszczu, który jest dodatkowo nośnikiem smaku.
  2. 1 szklanka mleka w połączeniu z łyżeczką octu zastąpi maślankę. Amerykańskie naleśniki nie będą tak puszyste jak z oryginałem, ale skutecznie napowietrzą się i będą lżejsze.

Zobacz też:
Sprawdź, jak przygotować dietetyczne naleśniki i nie rezygnować z ulubionego dania! Pomysły na naleśniki na słodko i wytrawnie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/23.08.2019 18:59
Ten pierwszy przepis super! Są nieziemskie!
/29.04.2019 16:21
Wyszło bardzo fajne, ale trzeba uważać, żeby nie nalać za dużo.
/05.02.2019 21:26
Po raz pierwszy wyszły mi tak wspaniałe pancakes z przepisu! Polecam, przepiękne, wyrośnięte!
POKAŻ KOMENTARZE (4)