5 przepisów na domową fit granolę. Zdrowa przekąska gotowa w 15 minut

Domowa granola fit fot. Adobe Stock, rh2010
Domowa granola fit to najlepsza alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu. Pozwala użyć tylko tych lubianych składników, nadać jej pożądany smak i chrupkość oraz kaloryczność. Bazą zawsze są płatki owsiane, które wzbogaca się orzechami i suszonymi owocami. Dodatkiem mogą być nasiona sezamu, chia czy pestki dyni. Całość spaja słodki dodatek, którym wcale nie musi być cukier. Sprawdzi się miód, słodzik lub mus jabłkowy.
Ewa Cwil / 11.03.2024 05:04
Domowa granola fit fot. Adobe Stock, rh2010

Podajemy przepisy na domową fit granolę – w sam raz na fit śniadanie. Możesz je modyfikować dodając własne ulubione składniki lub zastępując nimi te, których nie lubisz. Czekolada zawsze jest opcją, poza domową czekoladową granolą fit, która z zasady powinna ją zwierać. Nasze przepisy są różnorodne i pozwolą ci wybrać kaloryczność – od 190 do 559 kcal w porcji, nie licząc kaloryczności jogurtu czy mleka.

Spis treści:

  1. Domowa granola fit z patelni
  2. Domowa granola fit bez cukru
  3. Domowa granola przepis fit
  4. Domowa fit granola czekoladowa
  5. Domowa fit granola crunchy

Domowa granola fit z patelni

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (110 g),
  • szklanka migdałów (90 g),
  • 6 suszonych moreli (60 g),
  • łyżka nasion chia (8 g).
  • 3 łyżki miodu (63 g),
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • łyżka oleju rzepakowego (20 g).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bardzo drobno suszone morele i migdały.
  2. Dokładnie wymieszaj miód z sokiem pomarańczowym.
  3. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć na niego płatki owsiane oraz migdały i nasiona chia. Obsmażaj na średnim ogniu, aby zrumienić płatki.
  4. Dodaj posiekane morele, posyp cynamonem i solą, i wlej mieszankę miodową.
  5. Zmniejsz do minimum ogień i praż 5-8 minut, często mieszając (aż mieszanka wyraźnie podeschnie).
  6. Zdejmij z ognia, przełóż do miski, ostudź i zajadaj. W zamkniętym pojemniku przechowasz ją do kolejnego dnia w lodówce.

Domowa granola fit kcal: 2239 w całości i 559 kcal w 1 porcji (przy 4 porcjach).

Domowa granola fit z patelnifot. Domowa granola fit z patelni/ Adobe Stock, Diana Taliun

Domowa granola fit bez cukru

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 20 g orzechów brazylijskich,
  • 20 g orzechów nerkowca,
  • 20 g pestek dyni,
  • 15 g płatków kokosowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 jabłko (145 g),
  • 2 łyżki miodu (42 g),
  • 3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego (15 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Posiekaj orzechy i morele. Płatki kokosowe pokrusz na mniejsze kawałki. Wsyp je do miski, dodaj pestki dyni i bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Zetrzyj gorzką czekoladę lub drobno ją posiekaj i wmieszaj do mieszanki na granolę.
  4. Obierz jabłko, wydrąż, pokrój na kawałki. Włóż jabłko do blendera, dodaj sok i miód i dokładnie zblenduj.
  5. Przełóż mus jabłkowy do mieszanki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Rozłóż masę na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce, tworząc cienką warstwę.
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (granola po tym czasie powinna się zrumienić i skruszeć).
  8. Granolę wyjmij, ostudź i przełóż do pojemnika, krusząc ją na mniejsze kawałki.

Domowa granola fit kcal: 1923 kcal, 240 kcal w porcji (przy 8 porcjach).

Domowa granola fit bez cukrufot. Domowa granola fit bez cukru/ Adobe Stock, Cristiane

Domowa granola przepis fit

Składniki:

  • 15 g jagód goji,
  • szklanka płatków owsianych,
  • łyżka nasion sezamu,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 10 g daktyli,
  • łyżeczka spiruliny (w porcji),
  • łyżka płynnego miodu (21 g),
  • łyżeczka wody,
  • 15 g borówek amerykańskich (w porcji).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wodę z miodem.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powierzchnią, zmniejsz ogień i wsyp płatki owsiane. Podprażaj je, aż się lekko zrumienią.
  3. Dodaj posiekane orzechy, jagody goji i daktyle, i zalej miodem z wodą. Wymieszaj.
  4. Podgrzewaj granolę jeszcze 5-10 minut, często mieszając.
  5. Odstaw do wystygnięcia, podziel na mniejsze części i zajadaj, dodając borówki amerykańskie i 3 g spiruliny.

Domowa granola fit kcal: całość bez borówek i spiruliny – 762 kcal, w porcji z borówkami i spiruliną – 190 kcal w porcji przy 4 porcjach.

Domowa granola przepis fitfot. Domowa granola przepis fit/ Adobe Stock, tenkende

Domowa fit granola czekoladowa

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 szklanka erytrytolu (210 g),
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (45 g),
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 g) 12 kcal,
  • 6 łyżek roztopionego masła w temp. pokojowej (90 g),
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej,
  • 120 g gorzkiej czekolady (80%).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Umyj i osusz rabarbar, a następnie pokrój go na odcinki o długości ok. 2 cm. Wrzuć go do miski, dodaj 2/3 szklanki erytrytolu, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na papier ułożony na blaszce do pieczenia i okryj od góry folią aluminiową.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut (rabarbar powinien zacząć mięknąć).
  4. W międzyczasie wsyp do miski mąkę, dodaj masło i ugniataj, aż całość nabierze wyglądu tartej bułki.
  5. Dodaj do mąki z masłem pokruszoną lub startą na grubych oczkach czekoladę i 1/3 szklanki erytrytolu. Dokładnie wymieszaj.
  6. Wyjmij rabarbar z piekarnika i wyłóż na niego czkoladowo-mączną mieszankę – powinna stworzyć w miarę równomierną nie za grubą warstwę. Ponownie wstaw do piekarnika (nie okrywaj folią) i piecz ok. 25 minut – wierzch powinien być chrupiący, a sos czekoladowo-rabarbarowy powinien „bulgotać”.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź nie mniej niż 15 minut przed podaniem.

Domowa granola fit kcal: 1540 w całości i 385 kcal w porcji (przy 4 porcjach).

Domowa fit granola czekoladowafot. Domowa fit granola czekoladowa/ Adobe Stock,  A_Lein

Domowa fit granola crunchy

Składniki:

  • 20 g płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów),
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 20 g orzechów pekan,
  • 10 g suszonej żurawiny,
  • 20 g gorzkiej czekolady (80%),
  • 2 szklanki płatków owsianych (220 g),
  • 5 łyżek musu jabłkowego (90 g),
  • łyżeczka cynamonu (4 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Posiekaj orzechy, żurawinę i czekoladę. Włóż je do miski razem z płatkami migdałowymi.
  3. Dodaj płatki owsiane i cynamon i dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj mus jabłkowy i czekoladę, i mieszaj tak długo, aż mus dokładnie się rozprowadzi.
  5. Wyłóż mieszankę na papier do pieczenia ułożony na blaszce do pieczenia. Rozprowadź masę, aby stanowiła dość cienką warstwę.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ją, pokrusz i wstaw do piekarnika na jeszcze 5-10 minut, zwiększając temperaturę do 180 stopni.
  7. Wyjmij granolę, wystudź i przełóż do próżniowego pojemnika. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Domowa granola fit kcal: 1458 w całości, 208 kcal w porcji (przy 7 porcjach).

Domowa fit granola crunchyfot. Domowa fit granola crunchy/ Adobe Stock, Steve Cukrov

Czytaj także:
Keto granola - co to, przepisy na niskowęglowodanową granolę
Zdrowe kanapki fit – 15 pomysłów
Fit obiady do pracy – 5 pomysłów

Redakcja poleca

REKLAMA