Muffinki bananowe z czekoladą. Prosty przepis na zdrową przekąskę

Muffinki bananowe to doskonały pomysł na szybką przekąskę na słodko. Możesz je zabrać do pracy lub do szkoły.
/ 16.12.2019 14:17
DRUKUJ PRZEPIS
Muffinki bananowe z czekoladą. Prosty przepis na zdrową przekąskę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany,
  • 85 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 30 ml mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 100 g posiekanej czekolady.
Przygotowanie:

Muffinki bananowe zajmują zaledwie pół godziny, a z powodzeniem zastąpią kanapkę lub inną przekąskę w ciągu dnia. Użyj do nich mocno dojrzałych bananów – zielone i świeże nie będą się do tego nadawały, ponieważ są zbyt twarde.

W naszej wersji ich smak jest wzbogacony czekoladą, ale możesz użyć też orzechów włoskich, pekan lub brazylijskich. Jak przygotować muffinki bananowe?

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  3. W drugiej misce rozdrobnij dokładnie banana za pomocą widelca. Dodaj cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Mieszaj mikserem na średnich obrotach.
  4. Dodawaj suche składniki i ciągle mieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  5. Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
  6. Ciasto przełóż do foremek na muffiny – wypełnij je po same brzegi. Żeby uniknąć rozlewania się ciasta, możesz je włożyć do specjalnej formy na muffiny.
  7. Piecz przez 5 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz przez kolejnych 16-18 minut.
  8. Muffinki bananowe będą świeże przez kilka dni. Możesz je także przechowywać w lodówce – wtedy wytrzymają około tygodnia. Smacznego!

Więcej przepisów na proste i smaczne desery:
Blok czekoladowy w waflach
Fondant czekoladowy
Szybki sernik na spodzie z herbatników

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA