Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 3 duże, mocno dojrzałe banany,
- 85 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 30 ml mleka,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 100 g posiekanej czekolady.
Przygotowanie:
Muffinki bananowe zajmują zaledwie pół godziny, a z powodzeniem zastąpią kanapkę lub inną przekąskę w ciągu dnia. Użyj do nich mocno dojrzałych bananów – zielone i świeże nie będą się do tego nadawały, ponieważ są zbyt twarde.
W naszej wersji ich smak jest wzbogacony czekoladą, ale możesz użyć też orzechów włoskich, pekan lub brazylijskich. Jak przygotować muffinki bananowe?
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W drugiej misce rozdrobnij dokładnie banana za pomocą widelca. Dodaj cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Mieszaj mikserem na średnich obrotach.
- Dodawaj suche składniki i ciągle mieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste.
- Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Ciasto przełóż do foremek na muffiny – wypełnij je po same brzegi. Żeby uniknąć rozlewania się ciasta, możesz je włożyć do specjalnej formy na muffiny.
- Piecz przez 5 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz przez kolejnych 16-18 minut.
- Muffinki bananowe będą świeże przez kilka dni. Możesz je także przechowywać w lodówce – wtedy wytrzymają około tygodnia. Smacznego!
Więcej przepisów na proste i smaczne desery:
Blok czekoladowy w waflach
Fondant czekoladowy
Szybki sernik na spodzie z herbatników