Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

Tradycyjne uszka z mięsem nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony. Uszka mogą stać się na przykład doskonałym składnikiem sycącej sałatki lub aromatycznej zapiekanki. Polane warzywno-grzybowym sosem bez trudu stają się pełnowartościowym daniem.
/ 18.02.2013 08:30

Uszka

Z mięsnych uszek z powodzeniem przygotować możemy pełne danie obiadowe, które nie tylko nasyci łakomczuchów, ale zadowoli też nawet najbardziej wymagających smakoszy. W szczególności jeśli nadziane są smacznym, wysokiej jakości mięsem wołowo-wieprzowym.

Zobacz także: Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Składniki:

  • 1 opakowanie uszek z mięsem Jawo
  • 200 g kurek,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • mała cebula,
  • 200 g cukinii,
  • 50 g masła,
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie

Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić. Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste. Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.

Zobacz także: Pierogi z różnych stron świata

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o/aw.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/25.02.2013 12:45
Próbował ktoś tak przygotowanych uszek?