Halloween to czas, w którym nie tylko królują strachy i przebieranki, ale także pyszne przekąski, dekorowane w odpowiedni sposób. Jeżeli organizujesz przyjęcie halloweenowe lub po prostu chcesz zaskoczyć swoich bliskich klimatycznymi przekąskami podczas wieczoru z horrorami, nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. Wystarczy odrobina kreatywności i kilka prostych składników, by stworzyć efektowne, a jednocześnie szybkie i proste przekąski last minute.
Spis treści:
Szybkie i proste przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim
Parówki-mumie to niemal klasyk, jeśli chodzi o przekąski na Halloween z ciasta francuskiego. Zrobisz je dosłownie w kilkanaście minut + czas pieczenia. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym lub czosnkowym, ale możesz dowolnie bawić się smakami i tworzyć przeróżne dipy.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- kilka parówek,
- jajko,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie podziel na cienkie paski, a następnie owiń nimi parówki. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie - chodzi o to, aby powstały parówkowe mumie.
- Tak przygotowaną przekąskę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą oraz pieprzem.
- Wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 13-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Wariant: możesz też posypać posmarowane jajkiem parówki startym serem.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim/Adobe Stock, New Africa
Szybkie i proste przekąski na Halloween: frytki z dyni
Dania z dyni królują na naszych stołach przez całą jesień, czasem także zimą. Póki sezon na to pyszne warzywo trwa, wykorzystaj je także podczas organizowania Halloween. Frytki z dyni dopraw jesiennymi przyprawami i umieść w halloweenowym naczyniu, aby jeszcze mocniej podkreślić klimat imprezy.
Składniki:
- dynia Hokkaido,
- łyżka oleju,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta kardamonu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Wyszoruj ją więc i pokrój na cienkie paski.
- W misce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami, a następnie dokładnie obtocz.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra-dół. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie ustaw termoobieg i piecz jeszcze ok. 10 minut.
- Gotowe frytki podawaj z ketchupem albo miodową musztardą.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: frytki z dyni/Adobe Stock, irina
Przekąska halloweenowa na słodko
Halloween to nie tylko słone, ale także słodkie przekąski. Najłatwiej i najszybciej przygotujesz je w niewielkich szklankach lub pucharkach. Taki smakołyk idealnie sprawdzi się podczas wieczornego maratonu bajek halloweenowych czy jako przerwa pomiędzy zabawą.
Składniki:
- 200 g puree z dyni,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 150 g ciemnych herbatników,
- łyżka miodu,
- duże pianki marshmallow,
- czekolada roztopiona do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnie wymieszaj z puree z dyni i cynamonem, tworząc gładki mus.
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj z miodem.
- W pucharkach na dnie ułóż warstwę musu, a następnie warstwę herbatników. Na wierzch ponownie nałóż mus dyniowy.
- Na wierzch każdego deseru połóż po dwie pianki marshmallow, które będą imitować oczy potworka. Na każdej piance narysuj kropeczki z roztopionej czekolady.
- Deser jest gotowy do podania od razu po przygotowaniu, jednak możesz go również schłodzić, aby mus nieco stężał.
fot. Przekąska halloweenowa na słodko/Adobe Stock, istetiana
Szybkie i proste przekąski na Halloween: szybka pizza
Pizza to zawsze dobry pomysł - wszyscy ją kochają, bo można wybrać dowolne składniki i dopasować jej smak do gustów. Jeśli naprawdę się spieszysz, możesz wykorzystać gotowe ciasto na pizzę, dostępne w sklepach i marketach, ale możesz też przygotować je samodzielnie.
Składniki:
- gotowe lub domowe ciasto na pizzę,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- po łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
- 200 g startego sera mozzarella,
- kilka plasterków salami lub peperoni,
- kilka czarnych oliwek.
Sposób przygotowania:
- Rozwałkuj ciasto na pizzę, a następnie od razu przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego na cieście i dodaj przyprawy. Następnie posyp równomiernie startym serem.
- Ułóż plastry salami lub pepperoni i tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika (220 stopni) na ok. 15 minut.
- Pokrój czarne oliwki na pół - każda połowa posłuży jako „ciało” pająka. Pozostałe połówki oliwek pokrój na cienkie paski, aby stworzyć „nogi” pająka. Ułóż je na pizzy, formując pająki.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: szybka pizza/Adobe Stock, Pixel-Shot
Zobacz też inne pomysły na Halloween: