Jak rozmrozić mięso fot. Adobe Stock

Jak szybko rozmrozić mięso?

Szybkie rozmrażanie mięsa: umieść mięso w misce z zimną wodą i wymieniaj ją co pół godziny. Możesz umieścić zamrożone mięso na najniższej półce w lodówce. Wkładanie mrożonki do gorącej wody jest niezalecane - grozi zatruciem Salmonellą.
Edyta Liebert / 01.06.2020 18:15
Jak rozmrozić mięso fot. Adobe Stock

Jak szybko rozmrozić mięso, nie tracąc jego walorów smakowych i nie narażając przy tym własnego zdrowia? Niestety nie istnieje idealna metoda. Najlepszym sposobem rozmrażania mięsa jest użycie zimnej wody. 

Jak rozmrozić mięso -  zalecana metoda (z zimną wodą)

Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie to kompromis między szybkim rozmrażaniem mięsa w ciepłej wodzie (nie zalecamy!), a powolnym rozmrażaniem mięsa w lodówce. Jak to zrobić prawidłowo? Umieść mięso w misce z zimną wodą i wymieniaj ją co pół godziny.

Nie dopuść do tego, by woda była ciepła, bo to sprzyja rozmnażaniu się bakterii. Mięso nie powinno przebywać w temperaturze pokojowej, na blacie itp., dłużej, niż 2 godziny. Tuż po rozmrożeniu (potrwa to ok godzinę) należy mięso od razu zużyć. 

Jak rozmrozić mięso w lodówce

Rozmrażanie mięsa w lodówce to po prostu wyjęcie porcji i umieszczenie jej na najniższej półce. Mięso rozmraża się tym sposobem dłużej, ale jest to zalecana metoda. Wadą tego sposobu jest czas - mięso zaczynaj rozmrażać na dzień przed wykorzystaniem go. Zaletą rozmrażania mięsa w lodówce jest to, że możesz je trochę dłużej przechowywać i nie musisz przetwarzać go od razu po rozmrożeniu. 

Jak rozmrozić mięso w mikrofalówce

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce jest dopuszczalne, jeśli mikrofalówka posiada specjalny program. Mięso należy umieścić w dedykowanym do mikrofali naczyniu i postępować zgodnie z instrukcją na sprzęcie.

Jak nie rozmrażać mięsa? Jak postępować z rozmrożonym mięsem?

  • Ne należy rozmrażać mięsa, umieszczając je w ciepłej wodzie czy polewać gorącą wodą, grozi to zatruciem salmonellą.
  • Nie wolno pozostawiać mięsa w temperaturze pokojowej przez dłużej niż 2 godziny.
  • Nie dopuść do tego, by do woreczka z mięsem do rozmrożenia dostała się woda, w której go umieściłaś.
  • Nie wolno zamrażać rozmrożonego mięsa ponownie.
  • Nie gotuj i nie przerabiaj częściowo rozmrożonego mięsa.

Ważne informacje: Jak zamrażać produkty
Jak prawidłowo pasteryzowaćJak przechowywać drożdże

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)