Kaszanka z grilla: pyszny przepis i wskazówki na jej przygotowanie. Jak doprawić kaszankę z grilla?
fot. Adobe Stock, chernikovatv
Kaszanka z grilla cieszy się w kuchni polskiej niemałym powodzeniem. To specyficzne danie z kaszy i krwi zyskało sobie wielką sympatię szczególnie podczas majówek oraz całego okresu grillowego. Możesz przygotować ją także na patelni i w piekarniku. Oto ciekawy przepis na kaszankę z grilla z cebulą i jabłkami.
Polacy najczęściej sięgają po kaszankę w sezonie grillowym, ale cieszy się powodzeniem przez cały rok. W niektórych regionach Polski podawana jest jako danie obiadowe. Najlepsza to ta ze smażoną cebulką, z grilla lub pieczona w folii z dodatkiem jabłek.
Kaszanka z grilla może smakować naprawdę dobrze, jeśli odpowiednio ją przyprawisz. Nawet przeciwnicy tego dania mogą pozytywnie się zaskoczyć. Najważniejsze jest, aby dobrze ponacinać nożem kaszankę i włożyć ją przed grillowaniem do folii aluminiowej. Folia zapewni kaszance odpowiedni kształt.
Składniki:
4 kaszanki,
2 cebule,
2 jabłka,
olej roślinny,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry lub kostkę.
Kaszanki delikatnie ponacinaj nożem, aby nie pękły podczas grillowania.
Przygotuj cztery kawałki folii aluminiowej o odpowiedniej wielkości, aby móc zawinąć każdą kaszankę osobno.
Na każdym kawałku folii połóż warstwę cebuli i jabłek, a następnie ułóż nacięte kaszanki.
Skrop wszystko olejem roślinnym i dopraw solą oraz pieprzem według uznania.
Zawiń folię szczelnie, aby sok z jabłek i cebuli nie wypłynął podczas grillowania.
Rozgrzej grill do średniej temperatury i połóż na nim przygotowane, otulone folią kaszanki.
Grilluj przez około 15-20 minut, przewracając co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły.
Po upieczeniu ostrożnie rozwiń folię. Gotowe kaszanki podawaj od razu, na gorąco.
Wariant: kaszanki można również grillować bezpośrednio na ruszcie, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić i aby się nie rozpadły. Wówczas nie nacinaj ich tak mocno.
fot. Kaszanka z grilla: przepis/Adobe Stock, David
Kaszanka z grilla to potrawa, która doskonale smakuje samodzielnie lub z dodatkiem ketchupu czy musztardy. Możesz jeść ją bezpośrednio z folii albo rozwinąć i wyłożyć na talerz - w całości lub po rozdrobnieniu widelcem.
Świetnie smakuje też z podsmażonym na grillu chlebem posmarowanym masłem czosnkowym lub topionym serem. Idealnie sprawdzi się także bagietka czosnkowa. Jako dodatek do kaszanki grillowanej można podawać sałatkę z pomidorów z cebulą, czosnkiem, pietruszką i szczypiorkiem.
Do folii aluminiowej, oprócz jabłek i cebuli możesz dodać także kawałeczki czosnku, kawałki pora, drobno posiekaną natkę pietruszki, paski czerwonej i zielonej papryki, odrobinę masła, sera topionego lub żółtego.
Pieczeń rzymska czyli klops. Robi się ją z kuli mielonego mięsa, nierzadko wkładając do środka gotowane jaja. A czy ktoś wie, dlaczego klops kojarzony jest z niepowodzeniem?
Wyobrażacie sobie własnego pasztetnika w domu? Czyli osobę, którą zatrudniacie tylko po to, aby mieć codziennie na śniadanie świeży pasztet? No właśnie. A jeszcze za Augusta III polska szlachta sprowadzała sobie z Francji specjalnych kucharzy, tylko po to, by imponować swoim gościom suto zastawionym pasztetami stołem.
Pyszna sałatka z majonezem na grilla to idealny dodatek do kiełbas, karkówek i pieczonych ziemniaków. Zrobisz ją z dowolnych składników, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do wykorzystania "resztek" z lodówki. Majonez uzupełnij solą, aby stworzyć pyszną śródziemnomorską przekąskę. Zobacz te pyszne przepisy.
Przekąski na grilla idealnie uzupełniają mięsne i warzywna dania. Możesz postawić na pyszne sałatki, małe kanapeczki "na raz", a także grillowane warzywa i szybką zimną płytę. Pamiętaj także o zimnych napojach oraz kremowych sosach z przyprawami. Zobacz te ciekawe przepisy na pyszne przekąski.
Keto sałatki na grilla przygotowuje się z niskowęglowodanowych warzyw i okrasza się je oliwą lub olejem. Dozwolone są też dodatki owoców o niskiej zawartości węglowodanów, niektórych serów, orzechów, migdałów. Nie należy dodawać grzanek ani zbyt dużej ilości octu balsamicznego, ani gotowanych warzyw korzeniowych. Porcja keto sałatki na grilla dostarcza zwykle do 5-6 g węglowodanów wraz z dressingiem.
Łosoś z grilla to pyszna przekąska, która może być bazą dań obiadowych i lekkich kolacji. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania przy grillu. Najłatwiej przygotować go w folii, z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Grillowany łosoś lubi towarzystwo kremowych sosów oraz zielonych warzyw.
Keto sos do grilla odznacza się niską zawartością węglowodanów. W gotowych sosach ilość ta zwykle nie przekracza 6-7 g węglowodanów w 100 ml, a często jest jeszcze mniejsza. To zasługa zmiany receptury, która m.in. wyklucza przyprawianie sosu cukrem. Domowe keto sosy do grilla również mogą zawierać minimalną ilość węglowodanów. Najczęściej szykuje się je na bazie jogurtu greckiego.
Dodatki do grilla to przede wszystkim lekkie przekąski, które można złapać pomiędzy grillowaniem kolejnych partii mięs czy ryb, a także aromatyczne sosy oraz sałatki. Świetnym uzupełnieniem mięsnych potraw będą także grillowane warzywa oraz owoce. Oto kilkanaście ciekawych propozycji na dodatki do grilla.
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla przygotujesz z kilku składników. Tak naprawdę możesz wykorzystać jedynie ziemniaki, aromatyczne przyprawy i zrobić wyrazisty sos. Takie sałatki ziemniaczane postaw na grillowym stole i patrz, jak znikają. Będą idealnym towarzystwem dla mięs, warzywa, a także kremowych dipów.
Sałatka na grilla z makaronem to pyszny pomysł na przygotowanie dodatku do grillowych dań. Mogą być jednak także pełnowartościowym posiłkiem, który zastąpi danie obiadowe. Możesz wykorzystać klasyczne świderki czy penne, ale świetnie sprawdzą się także mniejsze rodzaje makaronów, takie jak kokardki.
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Jakie potrawy z grilla może jeść cukrzyk? Cukrzycy muszą omijać potrawy z wysoką zawartością węglowodanów, ale muszą unikać też tłuszczu zwierzęcego i soli. Szaszłyki dla cukrzyka powinny być pełne warzyw i chudego mięsa. Najlepsza kiełbasa na grilla dla cukrzyka to kiełbasa drobiowa, chuda, bez dodatku soli.
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.