Zakwas buraczany jest prosty w wykonaniu, ale wymaga uwagi, koncentracji i cierpliwości. Dodatek soli spowalnia fermentację, ale wzbogaca smak. Zakwas z buraków smakuje zupełnie inaczej niż sok, dlatego chociażby z ciekawości warto spróbować go zrobić.
Zakwas z buraków do picia działa niczym energetyk, bo dodaje energii i rozbudza o poranku. Wspomaga odporność. Ma działanie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe. To naturalny antybiotyk, zwłaszcza dzięki dodaniu do słoika czosnku.
Zakwas z buraków - przepis
Składniki:
- 2 kilogramy buraków,
- 1 główka czosnku,
- ok. 2,5 l przegotowanej wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Umyj, ale nie obieraj buraków na zakwas. Pokrój w kostkę. Dodaj czosnek przekrojony na pół i połóż na dnie słoika.
- Całość zalej wodą z solą - przegotowaną w temperaturze pokojowej - przykryj słoik gazą lub zakrętką, ale nie dokręcaj jej.
- Słoik z zakwasem z buraków pozostaw w ciepłym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej, max . 25°C.
Kiedy zakwas buraczany jest gotowy
Po około 5-7 dniach zakwas jest gotowy - im dłużej będzie stał w odosobnieniu, tym nabierze bardziej kwaśnego posmaku. Gdy zakwas z buraków nabierze intensywnej barwy i smaku, można go odlać i przelać do butelki.
Pamiętaj, że na fermentację wpływa temperatura pomieszczenia - im jest cieplej, tym zakwas buraczany uzyskasz szybciej, lecz smak będzie lepszy, gdy umieścisz naczynie w chłodniejszym miejscu, a poczekasz dłużej.
Pleśń na zakwasie z buraków
To zmora wielu amatorów robienia zakwasów. Pleśń na zakwasie pojawia się najczęściej wtedy, gdy nie wszystkie składniki były dokładnie zanurzone w wodzie. Początkowo pojawia się na zakwasie biały nalot - spokojnie możesz go usunąć. Gorzej, jeśli zmieni barwę na niebieską lub zielono-niebieską - wówczas masz do czynienia z pleśnią na zakwasie.
Jest ona zwarta, pojawia się punktowo i świadczy o tym, że proces fermentacji nie zakończył się sukcesem i zakwas buraczany nie nadaje się do spożycia.
Pianka na zakwasie to nie pleśń
Pianka na zakwasie buraczanym jest niegroźna i sygnalizuje, że proces fermentacji przebiega prawidłowo. Warto ją zebrać i wyrzucić.
Czytaj także: Jak zrobić zakwas na chlebZakwas na żurekJak przechowywać jedzenie w lodówce