Jesienią dynia pojawia się w naszej kuchni pod wieloma postaciami - jako dodatek do zup, ciast, czy też pieczonych potraw. Jednak jej pestki często pomijasz lub nawet wyrzucasz. To błąd - pestki dyni są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jak je odpowiednio uprażyć, aby były chrupiące i aromatyczne?
Spis treści:
- Jak uprażyć pestki dyni w piekarniku?
- Jak uprażyć pestki dyni na patelni?
- Prażone pestki dyni: przechowywanie i zastosowanie
Jak uprażyć pestki dyni w piekarniku?
Prażenie, a także suszenie pestek dyni w piekarniku jest bardzo proste i szybkie. Musisz jednak dokładnie oddzielić pestki od miąższu, aby podczas prażenia się nie przypalił. Najlepsza będzie metoda "na sitko" - przełóż pestki wraz z miąższem do sitka z grubymi oczkami, a następnie "przecieraj" łyżką pod strumieniem ciepłej wody, aż cały miąższ się odklei, a na sitku zostaną jedynie pestki.
Następnie rozłóż je na czystej ściereczce albo ręczniku papierowym, aby niemal całkowicie wyschły - może to trwać nawet cały dzień.
Kiedy już będą suche lub jedynie lekko wilgotne, obtocz je w wybranych przyprawach. Może być to klasyczna sól i pieprz, coś na ostro albo mieszanka ziołowa. Możesz też zrobić pestki na słodko, mieszając je z cynamonem i miodem.
Tak przygotowane pestki możesz od razu prażyć. Ustaw piekarnik na temperaturę około 150-160 stopni (grzanie góra-dół). Pestki rozłóż na pustej blasze lub wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posmaruj blachę bądź papier olejem.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz pestki przez około 20–30 minut, mieszając je co 10 minut, aby się nie przypaliły. Będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
Jak uprażyć pestki dyni na patelni?
Alternatywną metodą jest prażenie pestek na suchej patelni. Użyj tej z nieprzywierającą, nieuszkodzoną powłoką i rozgrzej ją, aby była naprawdę gorąca. Następnie wrzuć obtoczone w przyprawach pestki (możesz je wcześniej delikatnie skropić oliwą, ale nie używaj jej zbyt wiele).
Mieszaj pestki co kilkaminut, aby równomiernie się zarumieniły i nie przypaliły. Gdy staną się złote i chrupiące, są gotowe.
fot. Jak uprażyć pestki dyni/iStock by Getty Images, bhofack2
Prażone pestki dyni: przechowywanie i zastosowanie
Po wystygnięciu uprażone pestki dyni najlepiej schować w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Możesz je przechowywać przez około 2 tygodnie, jednak warto zjeść je w krótszym czasie, bo im "młodsze" są, tym bardziej chrupiące.
Uprażone pestki dyni to doskonała przekąska na wieczór filmowy czy chwilę z książką, ale można je również wykorzystać na wiele innych sposobów. Chrupiące pestki świetnie komponują się z sałatkami, ale możesz ich użyć także do dekorowania zup-kremów czy jesiennych potraw.
Pestki sprawdzą się także jako element domowej granoli - wykorzystaj je już na etapie jej przygotowania lub wsyp luźno do gotowego śniadania lub przekąski.
Czytaj także:
Co zrobić z dyni?
Jesienne drinki
Desery na jesień