Jak zrobić smalec - poradnik

jak zrobić smalec, jak zrobić domowy smalec, smalec domowy przepis fot. Fotolia
Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem!
Weronika Kwaśniak / 29.01.2015 06:56
jak zrobić smalec, jak zrobić domowy smalec, smalec domowy przepis fot. Fotolia

To prawda, że smalec jest kaloryczny i zawiera dużo cholesterolu. Dlatego, tak jak wiele produktów, nie można go polecić wszystkim. Jeśli jednak potraktujemy go jako dodatek urozmaicający od czasu do czasu nasze menu, z pewnością nam nie zaszkodzi. Zwłaszcza gdy zrobimy go własnoręcznie i zjemy wkrótce po przygotowaniu!

Najsmaczniejszy będzie ze świeżym wiejskim chlebem, lekko posolony i podany z kiszonym ogórkiem. Zobacz, jak zrobić smalec!

Podstawowy przepis na smalec

Składniki:
  • 50 dag świeżej słoniny
Jak zrobić smalec?
  1. Słoninę oczyść ze skóry, pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do rondla lub na patelnię i smaż na małym ogniu, aby powoli wytapiał się z niej tłuszcz.
  3. W miarę wytapiania się tłuszczu zlewaj go do czystego naczynia.
  4. Skwarki przełóż do oddzielnego naczynia lub połącz ze smalcem.
  5. Gorący smalec wymieszaj z wybranymi dodatkami, wystudź, dobrze schłodź.
  6. Przechowuj w zamkniętym naczyniu, w lodówce i zużyj najlepiej w tydzień.

Smaczne dodatki do smalcu

Warto wzbogacić smak domowego smalczyku pysznymi dodatkami! Jakimi?
  • Jabłko, śliwka. Obrane jabłko lub umyte śliwki pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na 2-3 łyżkach wytopionego smalcu. Do smażonego jabłka możesz też dodać łyżkę majeranku. Owoce wrzuć do pozostałego tłuszczu, dokładnie wymieszaj, schłodź.
  • Cebula, czosnek. Pokrój je w kostkę i zeszklij na smalcu. Do cebuli możesz dodać pokrojone jabłko i całość lekko zrumienić.
  • Boczek, kiełbasa. Wędzony boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj do smalcu całość lub tylko wytopiony tłuszcz.
Na podstawie artykułu Anny Maik z "Przyjaciółki"

Zobacz inne pomysły na przekąski:

Redakcja poleca

REKLAMA