Borówka a jagoda: czym się różnią i jak je rozpoznać?

jagody a borówki fot. Adobe Stock, Brian Jackson
Jagody a borówki - jak je rozpoznać? Okazuje się, że te owoce można łatwo odróżnić po wielkości i kolorze. Obydwa jednak można wykorzystać do wielu smacznych deserów. Zawierają sporo witamin i minerałów, a dodatkowo doskonale smakują. Są orzeźwiające i pasują do koktajli, lodów czy ciast. Jak odróżnić borówki i jagody?
/ 28.05.2022 05:31
jagody a borówki fot. Adobe Stock, Brian Jackson

Borówka a jagoda – czym się różnią te owoce i jak rozpoznać je na pierwszy rzut oka? Choć obydwa nazywane bywają borówkami, są to różne owoce. Mają różny smak i właściwości, przez co nadają się do innych przepisów. Niemniej jednak są doskonałą propozycją na upalne dni – sprawdzają się do koktajli, deserów oraz jako dodatek do lodów.

Spis treści:

  1. Borówka a jagoda – czym się różnią?
  2. Jagody a borówki – właściwości
  3. Do czego wykorzystać jagody i borówki?

Borówka a jagoda – czym się różnią?

Choć borówka i jagoda często są ze sobą mylone, są to dwa różne owoce o podobnym wyglądzie. Jagoda to inaczej borówka czernica. O klasycznej borówce mówi się “borówka wysoka” lub “borówka amerykańska”.

Obydwa owoce różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem. Jagoda jest mała i ma zazwyczaj bardzo ciemny, jednolity kolor (niemal czarny). Dodatkowo intensywnie pachnie leśnym owocem i ma słodko-kwaśny smakBorówka jest dużo większa i dużo jaśniejsza od jagody, dodatkowo jej kolor nie jest regularny. Może być bardziej niebieski lub wpadać w granat. Borówka ma neutralny zapach i smakPo przekrojeniu borówka będzie miała jasny, beżowy miąższ, natomiast jagoda będzie czarna i mocno farbująca.

borówki a jagody
fot. Borówki a jagody – jak je rozpoznać (tu: borówka)/Adobe Stock, hitdelight

Jagody a borówki – właściwości

Choć mocno się od siebie różnią, borówki i jagody mają wiele cennych właściwości i warto włączyć je do diety, szczególnie w sezonie. Obydwa owoce są źródłem kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C i antyoksydantów. W jagodach dodatkowo znajduje się sporo witamin z grupy B, a borówka ma związki o działaniu antybakteryjnym.

borówka a jagoda
fot. Borówki a jagody – jak je rozpoznać (tu: jagoda)/Adobe Stock, tsuguliev

Do czego wykorzystać jagody i borówki?

Zarówno jagody, jak i borówki, świetnie sprawdzają się do koktajli, deserów i słodkich przekąsek. Jagody najczęściej kojarzą się z pierogami, drożdżówkami oraz makaronami na słodko.

Borówki pasują do puddingu, pieczonych deserów oraz do lodów i ciast z dodatkiem bitej śmietany. Obydwa owoce możesz wykorzystać do koktajli i dekoracji.

Zobacz pyszne przepisy z wykorzystaniem borówki i jagody:

5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewkę z borówki amerykańskiej najlepiej przygotować z mocno dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Do jej przyrządzenia użyj spirytusu o mocy 96%.
Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia
Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia
Ciasto z borówkami to idealne zwieńczenie letniego obiadu. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
Jagodzianki - prosty przepis na pyszne bułki z jagodami
Jagodzianki - prosty przepis na pyszne bułki z jagodami
Do zrobienia jagodzianek potrzeba około 800 gramów owoców. Warto dodać do nich cukier waniliowy, aby nabrały wyjątkowego aromatu. Przygotowania rozpocznij od rozczynu ze świeżych drożdży.
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom
Muffinki z borówkami są delikatne i puchate, dzięki wilgotnej bazie, jaką jest jogurt grecki. Nie będą bardzo puszyste, ale nadrobią smakiem!
Sernik z jagodami - przepis na ciasto z jagodami
Sernik z jagodami - przepis na ciasto z jagodami
Sernik waniliowy z sosem jagodowym to wyjątkowo pyszny i kuszący deser. Przygotuj go razem z Kasią i Polki.pl!
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - przepis video
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - przepis video
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to pyszny smak lata - zobacz, jak je zrobić!
Muffiny z jagodami i malinami - przepis składniki i przygotowanie
Muffiny z jagodami i malinami - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo wakacyjny deser: pyszne muffiny z jagodami i malinami!
Rolada bezowa z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Rolada bezowa z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Do rolady bezowej możesz użyć też borówek amerykańskich!
Pampuchy z jagodami - przepis na parowańce
Pampuchy z jagodami - przepis na parowańce
Inaczej nazywane parowańcami - prawdziwy hit lata!
Tarta z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Możesz użyć jagód lub borówek!

Redakcja poleca

REKLAMA