Borówka a jagoda – czym się różnią te owoce i jak rozpoznać je na pierwszy rzut oka? Choć obydwa nazywane bywają borówkami, są to różne owoce. Mają różny smak i właściwości, przez co nadają się do innych przepisów. Niemniej jednak są doskonałą propozycją na upalne dni – sprawdzają się do koktajli, deserów oraz jako dodatek do lodów.
Spis treści:
- Borówka a jagoda – czym się różnią?
- Jagody a borówki – właściwości
- Do czego wykorzystać jagody i borówki?
Borówka a jagoda – czym się różnią?
Choć borówka i jagoda często są ze sobą mylone, są to dwa różne owoce o podobnym wyglądzie. Jagoda to inaczej borówka czernica. O klasycznej borówce mówi się “borówka wysoka” lub “borówka amerykańska”.
Obydwa owoce różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem. Jagoda jest mała i ma zazwyczaj bardzo ciemny, jednolity kolor (niemal czarny). Dodatkowo intensywnie pachnie leśnym owocem i ma słodko-kwaśny smak. Borówka jest dużo większa i dużo jaśniejsza od jagody, dodatkowo jej kolor nie jest regularny. Może być bardziej niebieski lub wpadać w granat. Borówka ma neutralny zapach i smak. Po przekrojeniu borówka będzie miała jasny, beżowy miąższ, natomiast jagoda będzie czarna i mocno farbująca.
fot. Borówki a jagody – jak je rozpoznać (tu: borówka)/Adobe Stock, hitdelight
Jagody a borówki – właściwości
Choć mocno się od siebie różnią, borówki i jagody mają wiele cennych właściwości i warto włączyć je do diety, szczególnie w sezonie. Obydwa owoce są źródłem kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C i antyoksydantów. W jagodach dodatkowo znajduje się sporo witamin z grupy B, a borówka ma związki o działaniu antybakteryjnym.
fot. Borówki a jagody – jak je rozpoznać (tu: jagoda)/Adobe Stock, tsuguliev
Do czego wykorzystać jagody i borówki?
Zarówno jagody, jak i borówki, świetnie sprawdzają się do koktajli, deserów i słodkich przekąsek. Jagody najczęściej kojarzą się z pierogami, drożdżówkami oraz makaronami na słodko.
Borówki pasują do puddingu, pieczonych deserów oraz do lodów i ciast z dodatkiem bitej śmietany. Obydwa owoce możesz wykorzystać do koktajli i dekoracji.
Zobacz pyszne przepisy z wykorzystaniem borówki i jagody: