Surowe owoce berberysu są w smaku kwaśne podobnie jak cytryna, stąd upowszechniła się jego nazwa - "polska cytryna".

Owoce berberysu – na przetwory i nalewki

Berberys nazywany jest darem jesieni, a powszechniej polską cytryną - choć z wyglądu wcale jej nie przypomina. Z owoców berberysu warto przygotować nalewkę oraz konfiturę.
/ 04.10.2011 14:26
Surowe owoce berberysu są w smaku kwaśne podobnie jak cytryna, stąd upowszechniła się jego nazwa - "polska cytryna".

Krzewy berberysu – „polskiej cytryny” – rośną na obrzeżach lasów. Widoczne z daleka czerwone owoce zawierają mnóstwo zdrowotnej witaminy C, w smaku są bardzo kwaśne, ale ta właściwość ginie po pierwszych przymrozkach. Dzięki swemu oryginalnemu smakowi są chętnie wykorzystywane do robienia konfitur, kompotów i nalewek. Co więcej, nadają się do wieloletniego przechowywania. Znane są też jego właściwości lecznicze, stosowany jest przeciwbiegunkowo, pobudzająco i przeciwbólowo, przetworzone owoce pomagają w przemianie materii i dostarczają wielu witamin.

Konfitura z owoców berberysu

Konfitura z berberysu jest wspaniałym zatrzymaniem w słoiku letnich wspomnień, a dodatkowo jest bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,8 szklanki cukry, 1 szklanka wody

Przygotowanie: Owoce odszypułkować, opłukać, zalać gorącym syropem z wody i cukru. Odstawić na parę godzin. Następnie zlać syrop, zagotować go, by odparował i zalać owoce. Trzeba tę czynność powtórzyć kilka razy, do momentu, gdy owoce staną się szkliste. Gorące konfitury nalać do wygotowanych słoików i zamknąć.

Nalewka z owoców berberysu – sposób pierwszy

Nadaje się na chłodne zimowe wieczory lub spotkanie z przyjaciółmi, których możemy oczarować naszą kulinarną pomysłowością.

Składniki: Owoce berberysu, wódka, cukier, ewentualnie dla smaku: kawałki korzenie imbiru i laski wanilii

Przygotowanie: Owoce należy zebrać po pierwszych przymrozkach, umyć, opłukać. Zalewamy je wódką tak, by zakryła owoce i zakręcamy słoik. Po miesięcznym przechowywaniu w ciepłym miejscu wódkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok, mieszamy syrop z wódką i dla smaku dodajemy kawałki imbiru i wanilii. Po tym zabiegu odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie zlewamy odfiltrowując osad. Nalewkę przelewany do butelek, które na miesiąc muszą być schowane do ciemnego i chłodnego miejsca.

Zobacz także: Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki

Nalewka z owoców berberysu – sposób drugi

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu

Przygotowanie: Przygotowane owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora i wymieszać z cukrem, odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, a miesiąc później przefiltrować i zlać do butelek. Po okresie trzech miesięcy napój nadaje się do próbowania.

Kompot z owoców berberysu

Napój wspaniale orzeźwia, nadaje się do picia zarówna na ciepło, jak i zimno.

Składniki: kilogram owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody

Przygotowanie: Oczyszczone z pestek owoce (najlepiej po przemrożeniu) umyć, wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po 30-minutowym gotowaniu należy kompot przelać do słoików, żeby napar się pasteryzował przez około 20 minut. Gotowe!

Wszystkie części rośliny poza owocami są trujące!

Polecamy także: Co zrobić z jeżynami?