jak suszyć jabłka fot. Adobe Stock

Jak suszyć jabłka - 2 przepisy na suszone jabłka

Suszone jabłka to zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli dodasz do nich aromatyczne przyprawy, np. cynamon lub kardamon, powstaną pyszne jabłkowe chipsy. Suszenie jabłek jest bardzo proste - możesz to zrobić przy pomocy piekarnika, suszarki do owoców, albo suszyć jabłka na grzejniku.
Weronika Kwaśniak / 02.09.2020 12:51
jak suszyć jabłka fot. Adobe Stock

Suszone jabłka najlepiej przygotowywać we wrześniu i październiku - to właśnie w tych miesiącach dojrzewają najbardziej aromatyczne odmiany. Do suszenia wybierz ładne, niepoobijane i mocno dojrzałe jabłka. Radzimy nie obierać ich ze skórki, a jedynie porządnie umyć i usunąć gniazda nasienne. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin.

Jak suszyć jabłka w piekarniku

  1. Przygotuj dużą blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby owoce nie przywierały.
  2. Jabłka dokładnie umyj.
  3. Umyte jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na plasterki
  4. Rozkładaj jabłkowe talarki na blaszce. Pamiętaj, że nie mogą na siebie nachodzić - posklejają się.
  5. Jeśli masz ochotę, posyp jabłka cynamonem lub kardamonem.
  6. Piekarnik nagrzej do 60-70 stopni C (z termoobiegiem). Suszenie jabłek w piekarniku trwa mniej więcej 3 godziny. Co pewien czas otwieraj na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby pozbyć się pary.
  7. Suszone jabłka są gotowe, gdy staną się dość sztywne, ale nie są jeszcze stwardniałe.

Suszenie jabłek na grzejniku

Suszone jabłka można przygotować również w inny sposób. Suszenie na grzejniku jest może czasochłonnym, ale z pewnością bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Trudno oszacować, ile dokładnie zabierze wtedy proces suszenia. Należy jednak pamiętać o przykryciu plastrów jabłek, aby nie opadał na nie kurz.

Z jabłkami, które mają być suszone na grzejniku, postępuj tak samo jak w przypadku metody z piekarnikiem. Owoce dokładnie umyj (nie obieraj!), pozbaw gniazd nasiennych, a potem pokrój na plastry. No i... uzbrój się w cierpliwość.

Zobacz więcej przepisów na jabłka:

Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja
Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja
Racuchy z jabłkami to idealne danie nie tylko dla dzieci. Racuchy z naszego przepisu są puszyste i słodkie. Z przyjemnością zje je nawet największy niejadek.
Łódeczki z jabłkiem - przepis składniki i przygotowanie
Łódeczki z jabłkiem - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczne, chrupiące i rumiane: pyszne łódeczki z jabłkiem!
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową: wykwintny wypiek o niezwykłym smaku!
Deser jabłkowy bez pieczenia - prosty przepis
Deser jabłkowy bez pieczenia - prosty przepis
Ten deser jabłkowy bez pieczenia to rodzaj duńskiej szarlotki o nazwie Aeblekage! Spróbuj!
Róże z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Róże z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne ciastka-róże z ciasta francuskiego!
Korzenny placek z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Korzenny placek z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny wypiek, który oczaruje każdego: korzenny placek z jabłkami!
Jak zrobić szarlotkę - przepis na ciasto z jabłkami
Jak zrobić szarlotkę - przepis na ciasto z jabłkami
Czy znajdzie się ktoś, kto jej nie lubi?