Suszone jabłka najlepiej przygotowywać we wrześniu i październiku - to właśnie w tych miesiącach dojrzewają najbardziej aromatyczne odmiany. Do suszenia wybierz ładne, niepoobijane i mocno dojrzałe jabłka. Radzimy nie obierać ich ze skórki, a jedynie porządnie umyć i usunąć gniazda nasienne. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin.
Spis treści:
- Jak suszyć jabłka w piekarniku?
- Jak suszyć jabłka na grzejniku?
- Przepis na suszone jabłka z cynamonem
- Jak przechowywać suszone jabłka?
Jak suszyć jabłka w piekarniku?
Suszenie owoców w piekarniku to prosty proces, który nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani dużego nakładu pracy. Dokładnie ususzone jabłka to smaczne owocowe chipsy, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.
Suszenie jabłek w piekarniku krok po kroku:
- Przygotuj dużą blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby owoce nie przywierały.
- Jabłka dokładnie umyj.
- Umyte jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na plasterki.
- Rozkładaj jabłkowe talarki na blaszce. Pamiętaj, że nie mogą na siebie nachodzić - posklejają się.
- Jeśli masz ochotę, posyp jabłka cynamonem lub kardamonem.
- Piekarnik nagrzej do 60-70 stopni C (z termoobiegiem). Suszenie jabłek w piekarniku trwa mniej więcej 3 godziny. Co pewien czas otwieraj na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby pozbyć się pary.
- Suszone jabłka są gotowe, gdy staną się dość sztywne, ale nie są jeszcze stwardniałe.
fot. Jak suszyć jabłka/Adobe Stock, dmitr1ch
Jak suszyć jabłka na grzejniku?
Suszone jabłka można przygotować również w inny sposób. Suszenie na grzejniku jest może czasochłonnym, ale z pewnością bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Trudno oszacować, ile dokładnie zabierze wtedy proces suszenia. Należy jednak pamiętać o przykryciu plastrów jabłek, aby nie opadał na nie kurz.
Z jabłkami, które mają być suszone na grzejniku, postępuj tak samo jak w przypadku metody z piekarnikiem. Owoce dokładnie umyj (nie obieraj!), pozbaw gniazd nasiennych, a potem pokrój na plastry i ułóż na grzejniku. Uzbrój się też w cierpliwość, bo takie suszenie może trwać wiele długich godzin.
Przepis na suszone jabłka z cynamonem
Suszone jabłka z cynamonem to idealna przekąska, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Są proste do przygotowania, stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy i doskonale nadają się jako dodatek do różnych potraw oraz jesiennych deserów.
Składniki:
- 4-5 średnich jabłek,
- 1-2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie jabłka. Możesz je obrać lub zostawić skórkę, w zależności od preferencji.
- Usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka na cienkie plasterki, około 3-4 mm grubości.
- Rozgrzej piekarnik do 90°C.
- Ułóż plasterki jabłek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie nakładają się na siebie.
- Posyp każdy plasterek cynamonem, równomiernie rozprowadzając przyprawę.
- Wstaw blachę z jabłkami do piekarnika.
- Susz jabłka przez około 2-3 godziny, aż staną się chrupiące, ale nadal lekko elastyczne. Co jakiś czas sprawdzaj jabłka, aby upewnić się, że nie przypalają się i równomiernie suszą.
- Możesz obrócić plasterki w połowie czasu, aby uzyskać równomierne wysuszenie.
- Po wyjęciu z piekarnika, pozwól jabłkom ostygnąć na blasze.
fot. Suszone jabłka/Adobe Stock, Tatyana
Jak przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka zawsze przechowuj po całkowitym wystudzeniu, aby nie parowały w zamkniętym naczyniu. Najlepiej włożyć je do szklanego, szczelnego naczynia. W plastikowym pojemniku mogą stać się miękkie i elastyczne, ponieważ może on przepuszczać niewielkie ilości wilgoci.
Jabłka przechowywane w odpowiednich warunkach możesz przechowywać od kilku miesięcy nawet do roku.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2020.
Czytaj także:
Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć morele?
Jak suszyć śliwki?