Pyszne i aromatyczne przepisy na kotlety z grzybów. Sprawdź te 5 zaskakujących przepisów

kotlety z grzybów fot. Adobe Stock, irina
Kotlety mielone można robić zarówno z grzybów suszonych, jak i świeżych. Są dobrym rozwiązaniem, gdy wrócisz z grzybobrania i chcesz szybko stworzyć z zebranych okazów coś pysznego. Sprawdź te pyszne przepisy na kotlety mielone z grzybów leśnych - mrożonych, świeżych, suszonych.
/ 13.09.2024 07:24
kotlety z grzybów fot. Adobe Stock, irina

Kotlety mielone z grzybów to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników dań wegetariańskich i grzybowych smaków. Choć tradycyjne kotlety mielone kojarzą się z mięsem, wersja z grzybów to lekka i pełna aromatów alternatywa, która zachwyci nie tylko wegetarian, ale także każdego, kto poszukuje nowych kulinarnych doznań. Dowiedz się, jak prosto i szybko przygotować smaczne i sycące kotlety z grzybów, które idealnie sprawdzą się na obiad czy kolację.

Spis treści:

  1. Kotlety z grzybów świeżych lub suszonych
  2. Kotlety mielone z kani
  3. Przepis na kotlety z mrożonych grzybów
  4. Kotlety ze świeżych leśnych grzybów
  5. Kotlety z grzybów i ziemniaków

Kotlety z grzybów świeżych lub suszonych

Jeśli do marynowania czy suszenia grzybów wybrałaś najładniejsze okazy, pozostałe grzyby, takie jak podgrzybki, gąski czy maślaki, świetnie nadają się do innych dań. Kotlety z grzybów to pyszna alternatywa dla klasycznych mielonych. Świetnie komponują się w towarzystwie śmietanowych sosów oraz potrawek.

Do kotletów mielonych z grzybów można też dodać trochę mięsa mielonego. Doskonale też będzie pasował starty twardy żółty ser, pokruszony ser feta lub pleśniowy typu Brie.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów świeżych lub 100 g suszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho, a jeśli musisz je przepłukać, zrób to szybko. Maślaki obierz ze skórki (jeśli ich używasz).
  2. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby najpierw je wymoczyć.
  3. Oczyszczone grzyby duś pod przykryciem z cebulką i odrobiną masła, aż zmiękną. Jeśli puszczą sok, odparuj go, aby masa nie była zbyt wodnista.
  4. Zmiel uduszone grzyby razem z bułką, wcześniej wymoczoną w mleku. Do masy dodaj jajko, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku i trochę koperku. Całość dobrze wymieszaj.
  5. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety będą gotowe, gdy będą chrupiące i rumiane.

kotlety mielone z grzybów

 fot. Kotlety mielone z grzybów/Adobe Stock, Fanfo

Kotlety mielone z kani

Te wyjątkowe kotlety z kani to aromatyczne i delikatne danie, które wspaniale łączy smak grzybów z chrupiącą skórką. Podsmażona cebula, czosnek i świeże zioła podkreślają naturalny aromat kani, tworząc zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnych mielonych kotletów. Kotlety z kani możesz też przygotować w taki sposób, aby bardziej przypominały schabowe.

Składniki:

  • 500 g kani,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie oczyść i drobno posiekaj.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. W misce wymieszaj kanie, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki.
  4. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie formuj kotlety.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub sałatką.

kotlety mielone z kani

fot. Kotlety mielone z kani/Adobe Stock, chernikovatv

Przepis na kotlety z mrożonych grzybów

Pyszne mielone możesz także przygotować z grzybów mrożonych. To szybka i wygodna opcja dla miłośników grzybów, a przy tym dostępna przez cały rok. Proste w przygotowaniu i pełne smaku, idealnie sprawdzą się jako szybki obiad lub kolacja, a podane z kaszą lub ziemniakami stworzą pyszne, domowe danie.

Składniki:

  • 500 g mrożonych grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź grzyby, odsącz nadmiar wody i drobno je posiekaj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj (cebulę możesz też zetrzeć na grubych oczkach).
  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie.
  3. Wymieszaj posiekane grzyby, cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą w misce.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie formuj kotlety.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, aż będą złote z obu stron.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kaszą lub surówką.

kotlety z grzybów mrożonych

fot. Kotlety z mrożonych grzybów/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Kotlety ze świeżych leśnych grzybów

Aromatyczne i pełne głębokiego smaku kotlety ze świeżych leśnych grzybów będą doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Świetnie komponują się z ziemniakami lub sałatką, wprowadzając smak lasu na talerz.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki, maślaki),
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i drobno posiekaj grzyby.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż grzyby z posiekaną cebulą, aż odparują nadmiar wody i zmiękną.
  3. Wymieszaj grzyby z bułką tartą i jajkami, aż masa będzie dobrze związana. Nie może być za rzadka ani za gęsta.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj z ziemniakami lub chlebem.

kotlety z grzybów leśnych

fot. Kotlety z grzybów leśnych/Adobe Stock, sapunovaphoto

Kotlety z grzybów i ziemniaków

Kotlety z połączenia grzybów leśnych i ugotowanych ziemniaków to sycące i aromatyczne danie, które łączy w sobie miękką konsystencję ziemniaków z wyrazistym smakiem grzybów. Idealne na szybki obiad lub kolację, z dodatkiem warzyw lub sosu, stanowią prostą, a jednocześnie wyjątkową potrawę.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie przeciśnij je przez praskę lub utłucz.
  2. Grzyby oczyść i drobno posiekaj. Podsmaż je na patelni razem z posiekaną cebulą, aż zmiękną.
  3. Wymieszaj ziemniaki, grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
  5. Podawaj z sosem lub warzywami na parze.

kotlety z grzybów i ziemniaków

fot. Kotlety z grzybów i ziemniaków/Adobe Stock, Tiffany

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.09.2009.

Zobacz też inne pomysły na dania z grzybów:

Pasteryzacja grzybów - jak zakonserwować grzyby w słoikach na zimę?
Pasteryzacja grzybów - jak zakonserwować grzyby w słoikach na zimę?
Pasteryzacja grzybów standardowo zajmuje kilka dni, ale jest warta zachodu - smakiem leśnych smakołyków będziesz się mogła cieszyć przez cały rok.
Grzyby duszone - przepis i wskazówki na temat duszenia grzybów
Grzyby duszone - przepis i wskazówki na temat duszenia grzybów
Grzyby duszone mogą stanowić samodzielne danie lub idealny dodatek do dań pieczystych, mięsnych, a nawet tych, których podstawą są owoce morza czy ryby. Najczęściej grzyby dusi się na maśle, można jednak przygotować je z dodatkiem wody lub bulionu.
Oryginalne dania z grzybów
Oryginalne dania z grzybów
Wiadomo: jajecznica z grzybami, sos grzybowy do kaszy i zrazów, smażone w cieście grzyby – to znane i lubiane dania. Podajemy tu pomysły, jak przyrządzić oryginalne, wykwintne chociaż proste i mało czasochłonne dania z grzybów: suflet, ciasteczka z grzybami, oraz bigos na kurkach.
Ukraińskie gałuszki
Ukraińskie gałuszki
Większość dań ukraińskich powstaje na bazie mięsa. Tak samo jest z gałuszkami. To specjalne kotlety ukraińskie z mięsa i ziemniaków. Do przygotowania użyć możemy np. resztek wędlin. Zobacz jak przyrządzić gałuszki.
Keto krokiety. Przepisy na niskowęglowodanowe krokiety z kapustą i grzybami, pieczarkami, mięsem i 2 rodzaje ciasta
Keto krokiety. Przepisy na niskowęglowodanowe krokiety z kapustą i grzybami, pieczarkami, mięsem i 2 rodzaje ciasta
Keto krokiety szykuje się z zamienników mąki pszennej. Najczęściej z mąki migdałowej, ale można też użyć np. mąki bambusowej. Do środka można nałożyć dowolny niskowęglowodanowy farsz, np. idealny do krokietów świątecznych – z kapusty i grzybów. Do panierowania zamiast tartej bułki, używa się panierki o niskiej zawartości węglowodanów. W jednym keto krokiecie będzie mniej niż 7 g węglowodanów.
Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji to pyszny dodatek na świąteczny stół. Podaj je do barszczu lub grzybowego sosu
Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji to pyszny dodatek na świąteczny stół. Podaj je do barszczu lub grzybowego sosu
Pyszne paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji idealnie sprawdzą się jako dodatek do wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się je do gorącego czerwonego barszczu, ale doskonale smakują także z sosem grzybowym, bigosem lub bez żadnych dodatkowych potraw. Możesz zwinąć je w klasyczny sposób albo przygotować kieszonki.
Przepis babci na kapustę z grzybami. Tradycyjna kapusta wigilijna z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie
Przepis babci na kapustę z grzybami. Tradycyjna kapusta wigilijna z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie
Babciny przepis na kapustę z grzybami zna każda gospodyni. To tradycyjna wersja wigilijnej kapusty, która rozpieszcza kubki smakowe i przypomina smaki dzieciństwa. Kapusta z grzybami z przepisu babci to jedna z tradycyjnych 12 wigilijnych potraw. Przygotuj ją na święta.
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Mało znane grzyby jadalne, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę: znasz te ciekawe gatunki?
Mało znane grzyby jadalne, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę: znasz te ciekawe gatunki?
Mało znane grzyby jadalne w Polsce to m.in. lakówka ametystowa, czasznica olbrzymia czy lejkowiec dęty. Często gatunki grzybów wyglądają na trujące, a tymczasem są to pyszne okazy, które można przygotować na wiele sposobów. Zobacz, co warto zbierać i jak nie pomylić tych mało znanych grzybów z okazami niejadalnymi lub trującymi.
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Jesienne potrawy: rozgrzewające smaki w kuchni z wykorzystaniem dyni i grzybów
Jesienne potrawy: rozgrzewające smaki w kuchni z wykorzystaniem dyni i grzybów
Jesienne potrawy - co pierwsze przychodzi ci do głowy? Z pewnością dynia i świeżo zebrane lub domowo suszone grzyby. To prawda, te dwa składniki to zdecydowanie podium, jeśli chodzi o jesienne smaki. Nie można jednak zapominać także o rozgrzewających przyprawach, ale także innych produktach. Zobacz, jak przygotować pyszne jesienne dania.
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?
Chcesz, żeby przygotowane przez ciebie grzyby zachowały pełnię wartości odżywczych i pyszny smak? Wystrzegaj się tych częstych błędów w gotowaniu, przechowywaniu i rozpoznawaniu grzybów. Niszczą cenne wartości w grzybach, a niektóre powodują, że grzyby robią się niebezpieczne dla zdrowia. Popełniają je nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze.
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Cukrzycy mogą jeść grzyby wręcz w dowolnych ilościach, bez ograniczeń. Grzyby mają niewiele węglowodanów, niski indeks glikemiczny (ok. 10) i dodatkowe właściwości pomagające utrzymać cukier na stałym, niskim poziomie. Wszystkie grzyby jadalne są polecane diabetykom. W cukrzycy najlepiej jeść grzyby duszone, grillowane i gotowane, z niewielką ilością dodanej soli.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA