JARMUŻ: jarmuż przepisy, chipsy z jarmużu, jarmuż właściwości

koktajl z jarmużu fot. Fotolia
Jarmuż zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Jak go przyrządzać?
Weronika Kwaśniak / 06.03.2017 12:36
koktajl z jarmużu fot. Fotolia

Jarmuż jest odmianą kapusty, dawniej wykorzystywaną wyłącznie jako roślina ozdobna. Jak przyrządzić jarmuż? Najczęściej stosowane pomysły na potrawy z jarmużu to: chipsy z jarmużu, sałatka z jarmużu, zupa z jarmużu, koktajl z jarmużu, pesto z jarmużu, a także makaron z jarmużem. Zielone warzywo jest uważane za skarbnicę przeciwutleniaczy, ma też właściwości przeciwzapalne, zawiera w sobie dużo żelaza. Jak wygląda uprawa jarmużu? Roślina jest odporna na szkodniki, preferuje też chłodniejszy klimat.

Chipsy z jarmużu: przepis

Jak zrobić chipsy z jarmużu? Oto składniki:

  • 100 g jarmużu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • sól.

Jarmuż umyj i obetnij łodyżki. Listki porwij na małe kawałki. Jarmuż dopraw pieprzem i solą, polej oliwą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią chipsy. Piecz przez 10 minut. Chipsy z jarmużu możesz serwować z dipem, a jeśli lubisz dopraw je większą ilością przypraw - np. curry lub słodką papryką.

Sałatka z jarmużu: przepis

Jak zrobić sałatkę z jarmużu? Oto składniki:

  • 300 g jarmużu,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • cebula,
  • pieprz,
  • sól.

Jarmuż umyj, pozbaw łodyg, a listki porwij na kawałki. Posyp je solą. Paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę, jajka na ćwiartki. Cebulę posiekaj w piórka, a łodygę selera w paseczki. W misce umieść: jarmuż, ogórka, paprykę, cebulę, seler, jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę, a także pestki. Sałatkę z jarmużem dopraw pieprzem, a w razie potrzeby również dodatkowo solą.

Zupa z jarmużu: przepis

Jak zrobić zupę z jarmużu? Oto składniki:

  • 300 g jarmużu,
  • 1/2 selera,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • litr bulionu,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 łyżki śmietany.

Seler, marchewkę i ziemniaki umyj, obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj marchewkę, cebulę, ziemniaki i seler. Jarmuż umyj, pozbaw łodyg. Listki porwij na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj zupę z jarmużu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę zapraw - śmietanę wymieszaj z mąką i posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj do zupy. Wymieszaj. Dopraw danie pieprzem, solą, a także ziołami prowansalskimi. Zagotuj raz jeszcze.

Jarmuż: uprawa

Chciałabyś uprawiać jarmuż w swoim warzywniaku? Doskonała decyzja - ta roślina nie jest zbyt wymagająca! Nie lubi tylko gleb piaszczystych i podmokłych. Źle znosi nadmiar wody. Co ważne, jarmużowi niestraszne są chłody. Potrafi przetrwać przymrozki, rzadko dotykają go też inwazje szkodników. Nasiona jarmużu najlepiej wysiewać w czerwcu lub lipcu, ponieważ zbiory odbywają się przez całą jesień i większą część zimy.

Jarmuż: właściwości

Jakie są właściwości jarmużu? Jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, słynie też z działań przeciwzapalnych. Zawiera dużo żelaza, błonnika, a także witaminy C. Sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz znajdujący się w jarmużu, ma właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest też świetnym źródłem beta-karotenu oraz witaminy K.

Zobacz więcej porad kulinarnych redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA