Seler to jedno z warzyw, które świetnie nadaje się do długotrwałego przechowywania. Jego korzenie, liście oraz łodygi mogą być z powodzeniem wykorzystane przez całą zimę, jeśli odpowiednio przygotujesz go do "zimowania". Sprawdź, jak się za to zabrać.
Spis treści:
- Jak przechowywać seler korzeniowy?
- Jak przechowywać seler naciowy?
- Mrożenie i suszenie selera na zimę
Jak przechowywać seler korzeniowy?
Najlepszym miejscem do przechowywania selera korzeniowego jest chłodna, wilgotna piwnica, ale możesz także wykorzystać lodówkę. Warzywo to jest bardzo odporne i "długowieczne". Odpowiednio przechowywane może być zdatne do spożycia nawet przez wiele długich miesięcy.
Przechowywanie selera korzeniowego na zimę w piwnicy
Pamiętaj, aby wykopać seler przed wystąpieniem pierwszych przymrozków, aby korzenie się nie uszkodziły. Odetnij liście i łodygi, pozostawiając około 2 cm zielonej części przy korzeniu. Nie myj selera przed przechowywaniem - usuń jedynie na sucho większe grudki ziemi.
Następnie umieść warzywo w drewnianych skrzynkach lub wiadrach wypełnionych wilgotnym piaskiem. Pomaga on utrzymać odpowiednią wilgotność, a to z kolei zapobiega wysychaniu korzeni. Optymalna temperatura przechowywania selera korzeniowego to 0-4°C, potrzebna jest też wysoka wilgotność.
fot. Jak przechowywać seler na zimę/Adobe Stock, meteo021
Przechowywanie selera korzeniowego w lodówce
Seler korzeniowy możesz też przechowywać w lodówce, gdzie spokojnie wytrzyma wiele tygodni, a nawet miesięcy. Dokładnie oczyść korzenie z nadmiaru ziemi (ponownie: nie myj ich) i umieść w woreczkach foliowych lub pojemnikach.
Musza jednak mieć otwory, aby warzywo miało stały dostęp powietrza. Specjalne woreczki perforowane znajdziesz w sklepach i marketach. Tak przygotowane korzenie selera wstaw do dolnej szuflady lodówki.
Jak przechowywać seler naciowy na zimę?
Seler naciowy, czyli łodyga i liście, jest nieco bardziej delikatny niż korzeniowy, ale również możesz bezpiecznie przechowywać go w domu przez dłuższy czas. Musisz jednak znać kilka przydatnych wskazówek.
Najpopularniejszym sposobem przechowywania selera naciowego jest lodówka. Odetnij końce łodyg i delikatnie zawiń seler w folię aluminiową. Włóż do szuflady na warzywa - tak przygotowany seler naciowy może pozostać świeży przez ok. 2-3 tygodnie.
Liście selera najlepiej jest od razu zasuszyć albo zamrozić. W lodówce mogą przetrwać jedynie kilka dni.
fot. Jak przechowywać seler naciowy na zimę/Adobe Stock, New Africa
Mrożenie i suszenie selera na zimę
Selera, zarówno korzeń, jak i nać, możesz także zamrozić, dzięki czemu będzie zdatny do spożycia nawet ponad rok.
Korzeń najpierw dokładnie oczyść (obierz, jeśli jest taka potrzeba) i zblanszuj krótko w nieosolonej wodzie: wrzuć na 2-3 minuty do wrzątku, a następnie od razu przełóż do zimnej wody. Po blanszowaniu osusz kawałki selera i przechowuj je w szczelnych woreczkach lub pojemnikach przeznaczonych do zamrażania.
Łodygi do mrożenia przygotujesz w podobny sposób. Najpierw opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na kawałki i zblanszuj krótko (wystarczy 1-2 minuty). Przełóż do zimnej wody, a następnie dokładnie osusz.
Tak przygotowane łodygi umieść w woreczkach i zamroź. Mrożony seler naciowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów.
Liście oraz nać możesz dodatkowo zasuszyć, używając specjalnej suszarki, piekarnika czy nawet kaloryfera. Seler potrzebuje temperatury ok. 50 stopni oraz minimum 3-4 godzin. Po wysuszeniu przechowuj go w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach.
Czytaj także:
Odchudzająca moc selera naciowego
Które warzywa są fotouczulające?
Prosta surówka z selera i jabłka