jak mrozić grzyby fot. Adobe Stock

Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów surowych, gotowanych, krojonych i w całości

Jeśli przed mrożeniem grzybów pokroisz je i zblanszujesz, nie będą gorzkie. Praktycznie wszystkie grzyby można mrozić, ale maślaki trzeba wcześniej obrać, z kolei rydze lepiej mrozić w całości.
/ 12.08.2020 04:54
jak mrozić grzyby fot. Adobe Stock

Mrożenie grzybów jest mniej popularne od suszenia, ponieważ ten drugi proces wydobywa mocniejszy aromat z niektórych gatunków grzybów. Ale jeśli marzą ci się świeże grzyby w środku zimy, warto pomyśleć wcześniej o ich zamrożeniu.

Spis treści:

  1. Jak przygotować grzyby do mrożenia
  2. Jak mrozić grzyby - pokrojone czy w całości
  3. Co zrobić, by mrożone grzyby nie były gorzkie
  4. Jak długo można mrozić grzyby
  5. Które gatunki grzybów nie nadają się do mrożenia

Jak przygotować grzyby do mrożenia

Przed mrożeniem grzyby wystarczy delikatnie oczyścić z zabrudzeń - najlepiej ich nie myć, tylko omieść miotełką/szczoteczką, czy przetrzeć miękkim papierem. W razie potrzeby grzyby można umyć, ale wówczas należy je dokładnie wysuszyć.

Lepiej wybierać do mrożenia zwarte, młode, zdrowe grzyby. Przed mrożeniem wszystkie okazy trzeba dobrze przejrzeć, tak by nie było w nich robaków.

Jak mrozić grzyby: w całości czy pokrojone?

Grzyby lepiej pokroić przed mrożeniem - później wyjmiesz je i przyrządzisz od razu, bez rozmrażania. Głęboko zamrożone grzyby wrzucaj bezpośrednio na patelnię.

Najlepiej mrozi się grzyby surowe, choć można je też wcześniej poddać blanszowaniu. Po blanszowaniu, grzyby zmniejszą swoją objętość i zaoszczędzisz sporo miejsca, ale niestety obniżysz ich jakość i walory smakowo-zapachowe.

Blanszowanie grzybów jest dobrym pomysłem szczególnie wtedy, gdy nie możesz od razu na świeżo ich zamrozić.

Większość jadalnych grzybów jest trująca na surowo, dlatego wszystkie grzyby powinno się gotować co najmniej 10-15 minut. Mrozić można również grzyby podsmażone, a także gotowe potrawy z grzybów, takie jak sos.

Dlaczego mrożone grzyby są gorzkie?

Odpowiednia obróbka świeżo zebranych grzybów tuż przed mrożeniem zapobiegnie przykrej goryczy. 

W szczególności popularne rydze i kurki (pieprzniki jadalne) należy obgotować, aby zapobiec gorzkiemu smakowi tuz po odmrożeniu.

W jakiej temperaturze i jak długo mrozić grzyby?

Grzyby można mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce, koniecznie w temperaturze co najmniej -18 °C. Przydatność mrożonych grzybów do spożycia to 6 miesięcy.

Grzyby można mrozić zarówno w woreczkach foliowych, jak i w pojemnikach.

Absolutnie nie można ponownie mrozić grzybów, które już zostały wyjęte z zamrażarki. Białko grzybów rozkłada się szybko, a wówczas może spowodować ostre zatrucia pokarmowe.

Których gatunków grzybów nie mrozić?

W zasadzie wszystkie gatunki grzybów można zamrozić, z wyjątkiem:

  • galaretka kolczastego,
  • płomykowca galaretowatego,
  • purchawicy olbrzymiej.

Galaretek kolczasty właściwie nie jest zbierany w Polsce. Istnieje duże ryzyko zarażenia się tasiemcem, ponieważ jaja bąblowca wielojamowego często znajduje się na jego kapeluszach.

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 23.10.2014.

Zobacz co warto przygotować z grzybów:Sos z suszonych grzybówPrzepisy na kurki - w śmietanie, marynowane i nie tylkoPrzepisy na rydze