Wiesz, jak ugotować kaszę? Nie zawsze jest to proste. Oto instrukcja gotowania różnych rodzajów kasz

jak ugotować kaszę gryczaną fot. Adobe Stock, Vlada
Jak ugotować kaszę? W zależności od rodzaju kaszy czas i sposób jej gotowania będzie różny. Może wynieść ok. 7 do 15 lub nawet 20 minut. Niektóre z nich podczas gotowania nie wymagają mieszania, inne mogą się spalić, jeśli o nich zapomnisz. Zobacz, co warto wiedzieć o gotowaniu różnych rodzajów kasz.
/ 08.04.2024 15:32
jak ugotować kaszę gryczaną fot. Adobe Stock, Vlada

Jeżeli nie chcesz, aby kasza się rozgotowała, skorzystaj z tej babcinej, prostej rady i pilnuj, aby poziom wody znajdującej się nad poziomem kaszy nie przekraczał grubości twoich trzech palców. Nawet grubość dwóch palców wystarczy, aby kasza wchłonęła odpowiednią ilość wody i dobrze się ugotowała. Jeżeli wody będzie na jeden palec, kasza ugotuje się na sypko.

Spis treści:

  1. Jak ugotować kaszę gryczaną?
  2. Jak ugotować kaszę pęczak?
  3. Jak ugotować kaszę bulgur?
  4. Jak ugotować kaszę mannę?
  5. Jak ugotować kaszę jaglaną?
  6. Jak ugotować kaszę kukurydzianą?
  7. Jak ugotować kaszę kuskus?

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych kasz na naszych stołach. Możesz wybrać wersję paloną (ciemną) lub niepaloną (jaśniejszą). Obie gotuje się w ten sam sposób. Osoloną wodę doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp wybraną ilość kaszy - w woreczku lub luzem.

Po wrzuceniu kaszy na wrzątek jeszcze raz doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę pod przykryciem ok. 15 minut. W trakcie gotowania nie musisz mieszać. Na koniec odcedź, nie przelewaj wodą.

jak ugotować kaszę jęczmienną

fot. Jak ugotować kaszę gryczaną/Adobe Stock, sommai

Jak ugotować kaszę pęczak?

Pęczak jest dość miękką kaszą, która swoją strukturą przypomina nieco preparowany ryż lub płatki śniadaniowe typu kanguski. Mimo wszystko ma podobny czas gotowania, co kasza gryczana. Szklankę suchej kaszy wsyp do 3 szklanek gotującej się wody (najlepiej lekko osolonej). Oczywiście możesz użyć mniejszej ilości kaszy, ale zachowaj proporcje 1:3.

Kiedy woda z kaszą ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

Jak ugotować kaszę bulgur?

Kaszę bulgur przed gotowaniem dobrze jest 2-3 razy wypłukać na sitku pod letnią wodą, a następnie odcedzić. Następnie zalej kaszę świeżą wodą (szklanka wody na każdej pół szklanki kaszy), lekko posól i zagotuj pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i nadal gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Co jakiś czas przemieszaj całość, aby kasza się nie przypaliła.

Bulgur jest gotowy, kiedy wchłonie cały płyn. Odcedź go na sitku, ale już nie przelewaj wodą.

jak ugotować kaszę jaglaną

fot. Jak ugotować kaszę bulgur/Adobe Stock, naltik

Jak ugotować kaszę mannę?

Kasza manna często gotowana jest na mleku zamiast na wodzie, szczególnie w przypadku deserów dla dzieci. Jednak sposób gotowania w obu przypadków jest taki sam. Do gotującego się płynu wsyp kaszę i ponownie doprowadź do wrzenia.

Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj ok. 5 minut, cały czas mieszając. Możesz do gotującej się kaszy dodać sól lub cukier - w zależności od tego, do czego chcesz ją wykorzystać.

Zasada, jeśli chodzi o proporcje jest prosta - na każde 100 ml płynu przypada jedna czubata łyżeczka kaszy. Pamiętaj, że ten typ bardzo chłonie wodę lub mleko i dość mocno pęcznieje.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana należy do tych, która mocno wchłania wodę i wymaga częstego mieszania. Dobrze jest też wypłukać ją w chłodnej wodzie 2-3 razy przed gotowaniem. Przygotowaną kaszę wrzuć do gotującej się, osolonej wody (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody).

Kiedy zacznie wrzeć, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby kasza nie przywarła do garnka ani się nie przypaliła. Na koniec odcedź, jeśli wody ciągle jest za dużo i nie wchłonęła się w całości.

Jak ugotować kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydziana może być ugotowana na wodzie lub mleku. Ten drugi wariant najczęściej stosuje się podczas przygotowywania kaszek dla dzieci. W obu przypadkach jednak konieczne jest częste mieszanie oraz bardzo mały ogień. Drobne ziarenka często przywierają do dna rondelka.

Aby ugotować kaszę kukurydzianą, wsyp ją do garnka i zalej wodą lub mlekiem (szklanka surowej kaszy na 2.5 szklanki płynu). Mieszaj, aż do zagotowania, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, również często mieszając.

Jak ugotować kaszę kuskus?

Kasza kuskus to świetny dodatek do dań obiadowych, ale także szybkich sałatek oraz przekąsek na grilla czy rodzinne spotkania. Ma neutralny smak, dzięki czemu możesz łączyć ją z dowolnymi przyprawami oraz dodatkami - zarówno tymi na słodko, jak i słono.

Kuskus najlepiej smakuje, kiedy jest ugotowany na sypko. Odmiany perłowe najlepiej jest wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować ok. 8 minut. Następnie wystarczy odcedzić. Dobrym pomysłem jest też wymieszanie ugotowanej kaszy z olejem lub oliwą, aby ziarenka się nie sklejały.

Drobny kuskus biały należy gotować w proporcji 1:1. Również wrzuca się go na osolony wrzątek, ale następnie musisz przykryć rondelek i odstawić kaszę z ognia. Pozostaw na 5 minut, a następnie lekko wymieszaj i gotowe!

Zobacz też przepisy z wykorzystaniem kasz:

Najzdrowsza kasza, czyli jaka? Oto autorski ranking 8 najzdrowszych kasz
Najzdrowsza kasza, czyli jaka? Oto autorski ranking 8 najzdrowszych kasz
Najzdrowsza kasza to w naszym rankingu kasza bulgur. Zaraz za nią plasuje się kasza gryczana, a trzecie miejsce zajmuje kasza perłowa. Dostarczają najwięcej cennych składników: białka, mikroelementów, błonnika w odniesieniu do kaloryczności, a wcale nie są najbardziej kalorycznymi kaszami. Według naszych kryteriów najmniej cenną kaszą okazał się kuskus, choć i dla niego znajdzie się miejsce w zdrowej diecie czy diecie redukcyjnej.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Placki z kaszy manny – dla dzieci i nie tylko
Placki z kaszy manny – dla dzieci i nie tylko
Placki z kaszy manny zrobisz w 30 minut. Kaszy manny nie musisz gotować, użyj błyskawicznej. Placki z kaszy manny dobrze smakują na słodko i na słono, a nawet bez dodatków.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Dania jednogarnkowe z kaszą - 19 pomysłów na pyszne obiady
Dania jednogarnkowe z kaszą - 19 pomysłów na pyszne obiady
Dania jednogarnkowe z kaszą to szybki, prosty i sycący pomysł na rodzinny obiad. Do ich przygotowania sprawdzi się niemal każdy rodzaj kaszy.
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to sycący i prosty przepis na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Kaszę podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.
Kasza manna na mleku z owocami i miodem. Przepis na zdrowe śniadanie
Kasza manna na mleku z owocami i miodem. Przepis na zdrowe śniadanie
Kasza manna na mleku to doskonały pomysł na szybkie i lekkostrawne śniadanie – i to nie tylko dla dzieci. Dodaj do niej świeże lub mrożone owoce i posłodź miodem.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Wytrawne placki z kaszy jaglanej to bardzo szybka przekąska lub nawet cały posiłek. Możesz wykorzystać do nich kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Kasza jaglana z warzywami. Pyszna i zdrowa sałatka do pracy
Kasza jaglana z warzywami. Pyszna i zdrowa sałatka do pracy
Kasza jaglana z warzywami nie musi być nudna. Przygotuj sałatkę, która będzie prawdziwą bombą witaminową. Dodaj do niej liście szpinaku, pomidorki i kilka cząstek mandarynek.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Kotlety ziemniaczane - przepis
Kotlety ziemniaczane - przepis
Na te kotlety najlepiej nadają się mączyste odmiany ziemniaków, np. Irga, Bryza. Po odcedzeniu dokładnie je osusz, aby ładnie się rozsypały.
Szpinak z łososiem - przepis
Szpinak z łososiem - przepis
Szpinak z łososiem to danie dla każdej osoby, która dba o linię, zdrową cerę i kocha gotować. Sprawdź przepis!
Zupa z soczewicą - przepis
Zupa z soczewicą - przepis
Soczewica jest popularna w kuchni wegetariańskiej ponieważ zawiera dużo białka (ok. 25 proc.). Dostarcza też sporo fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin z grupy B.
Tarta z porem - przepis
Tarta z porem - przepis
Mąka pełnoziarnista użyta do tarty, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To samo zdrowie!

Redakcja poleca

REKLAMA